Na hlavný obsah

Vláda sa s ambulanciami zatiaľ nedohodla

Rokovanie má pokračovať v piatok.

Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).
Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).Foto: TASR

Dočasne poverená vláda a zástupcovia ambulantného sektora sa na vyšších platbách zo strany štátu zatiaľ nedohodli. Informoval o tom dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Rokovania majú pokračovať v piatok (27. 1.).

Lengvarský povedal, že vláda sektoru ponúkla 172 miliónov eur. To však na vykrytie zvýšených nákladov nestačí. Avizoval, že rezort zdravotníctva môže uvoľniť ešte ďalších 110 miliónov eur. Podlieha to však ďalšej odbornej diskusii, keďže navýšenie prostriedkov by spôsobilo aj navýšenie štrukturálneho deficitu. Tá sa má odohrať vo štvrtok (26. 1.).

Poverený minister uviedol, že reakcie zástupcov boli zväčša pozitívne a blížia sa k dohode. Podľa neho by k finálnej dohode malo dôjsť v piatok. Je totiž treba, aby všetci poskytovatelia ambulantnej zdravotnej starostlivosti mali podpísané zmluvy so zdravotnými poisťovňami do 1. februára.

Viaceré ambulancie avizovali, že ak im štát nenavýši prostriedky, tak budú od februára vyberať poplatky za vyšetrenia. Lengvarský uviedol, že predstavitelia ambulancií nechcú, aby k tomuto navýšeniu došlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko