Na hlavný obsah

Vláda by mala predstaviť schémy pomoci podnikateľom, vyzýva SaS

Tí stále nevedia, aká pomoc ich čaká.

Vláda by mala predstaviť schémy pomoci podnikateľom, vyzýva SaS
Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek. Foto: TASR

Podnikatelia ani začiatkom nového roka nevedia, kedy a aké kompenzácie vysokých cien energií môžu očakávať. Začínajú im pritom už chodiť nové niekoľkonásobne vyššie zálohové platby od dodávateľov energií.

Upozornil na to v utorok (10. 1.) Karol Galek z opozičnej SaS s tým, že toto by teraz mala byť pre vládny kabinet prioritná téma.

„Vyzývame vládu, aby predstavila a predložila harmonogram, schému a rozpočet, vrátane všetkých dotácií, ktoré budú k dispozícii v tomto roku na kompenzácie vysokých cien energií pre podnikateľov,“ vyhlásil Galek. Kabinet by tak mal podľa neho urobiť už na prípadnom rokovaní tento týždeň v stredu (11. 1.).

„Podnikatelia hromadne avizujú, že ak nebudú vedieť, akým spôsobom im vláda pomôže, jednoducho zatvoria svoje prevádzky a neuhradia ani len prvú platbu,“ tvrdí bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Pripomenul, že podmienky aj financie na kompenzácie cien energií už má vláda k dispozícii. Ešte vlani začiatkom decembra vstúpil do platnosti zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu hospodárstva.

Schválili aj štátny rozpočet, v ktorom len pre podnikateľov vyčlenili finančné prostriedky v objeme viac ako pol miliardy eur. Ďalšie stovky miliónov eur zostali nevyčerpané z dotácií, ktoré sa nevyplatili v minulom roku.

„Vláda stále nekoná, mlčí, nemá žiadny časový plán, neexistuje žiadna schéma, ktorou by sa podnikatelia mohli riadiť,“ dodal Galek s tým, že toto sa musí zmeniť. Ako príklad uviedol susednú Českú republiku, kde hneď začiatkom roka v prehľadnej forme informovali všetkých podnikateľov, čo môžu od štátu v tejto oblasti požadovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika