Na hlavný obsah

Von der Leyenová ubezpečila Zelenského o ďalšej podpore Ukrajiny

Ukrajinský prezident poďakoval.

O podporu, ktorá potrvá tak dlho, ako bude treba, ubezpečila vo svojom prvom novoročnom telefonáte šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Leyenová o tom v pondelok (2. 1.) informovala na twitteri. 

Zelenskyj na rovnakej sociálnej sieti poďakoval EÚ za podporu a uviedol, že Ukrajina očakáva už v tomto mesiaci prvú časť prisľúbenej makrofinančnej pomoci.

„EÚ stojí pri vás, kým to bude treba. Podporujeme váš hrdinský boj. Boj za slobodu a proti brutálnej agresii,“ napísala von der Leyenová o vojne, ktorú vlani vo februári otvorilo Rusko. Podotkla, že sa teší, až sa na Ukrajine so Zelenským znovu stretne. Od začiatku vojny podľa DPA napadnutú krajinu navštívila trikrát.

Von der Leyenová tiež pripomenula podporu zo strany Európy vo forme generátorov, žiaroviek, prístreškov alebo školských autobusov. „Čoskoro začneme vyplácať náš podporný balík vo výške 18 miliárd eur v mesačných tranžiach,“ doplnila.

Prisľúbených 18 miliárd eur sa únijná exekutíva chystá poskytnúť Ukrajine vo forme pôžičiek v priebehu tohto roka, a podporiť tak základné funkcie štátu. Financie majú pomôcť napríklad s obnovou kritickej infraštruktúry. 

Mechanizmus podľa správy na webe komisie Ukrajine prinesie v priemere 1,5 miliardy eur každý mesiac, a pokryje tak významnú časť jej krátkodobých finančných potrieb, ktoré ukrajinské úrady a Medzinárodný menový fond odhadujú na tri až štyri miliardy mesačne. Kyjev má na splatenie pôžičiek až 35 rokov a prvé splátky sa odkladajú na rok 2033.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet