Na hlavný obsah

Vrcholom Hepburnovej hereckej kariéry boli Raňajky u Tiffanyho

Od jej úmrtia uplynulo 30 rokov.

Vrcholom Hepburnovej hereckej kariéry boli Raňajky u Tiffanyho
Na archívnej snímke, ktorú 10. októbra 2006 poskytol aukčný dom Christie's, je herečka Audrey Hepburnová vo filme z roku 1961 „Raňajky u Tiffanyho". Foto: TASR/AP

Vysoká Audrey Hepburnová s osím pásom priniesla americkému filmu nový typ krehkej a takmer detsky nevinnej krásy. Bola jednou z najznámejších tvárí filmového plátna druhej polovice 20. storočia, nositeľkou cien Oscar, Tony, Emmy a Grammy.

Od úmrtia svetoznámej americkej herečky Audrey Hepburnovej v piatok (20. 1.) uplynulo 30 rokov.

Audrey Kathleen Rustonová-Hepburnová sa narodila v belgickom Bruseli 4. mája 1929. Pochádzala zo vznešenej rodiny. Otec bol svetoznámym bankárom a matka sa mohla pýšiť titulom flámskej barónky.

Po rozchode svojich rodičov začala navštevovať súkromnú dievčenskú školu v Londýne vo Veľkej Británii, kam sa spolu s matkou presťahovali. O niekoľko rokov neskôr sa presunuli do Holandska, kde počas nemeckej okupácie armády trpela depresiami a podvýživou.

Po oslobodení získala štipendium baletnej školy v Londýne, kde však skoro zistila, že jej výška je priveľkou prekážkou v naplnení jej sna. Začala si teda budovať kariéru modelky.

Po účinkovaní v reklamnom spote ju oslovil producent, ktorý ju v roku 1948 obsadil do dokumentárneho filmu Nederlands in 7 lessen. V roku 1951 si zahrala v anglickom filme The Lavender Hill Mob (Zlaté veže) ako aj vo francúzskom filme Monte Carlo Baby.

Nadšená pre film

Herečka bola nadšená prácou vo filmovom priemysle a rovnako tak aj producenti. V roku 1953 sa presťahovala do Spojených štátov amerických. Svoju prvú hlavnú hereckú úlohu v nezabudnuteľnom filme Roman Holiday (Prázdniny v Ríme, 1953), kde si zahrala po boku Gregoryho Pecka, premenila hneď na Oscara. Celosvetovú slávu a uznanie získala doslova z jedného dňa na druhý.

Nasledovali filmy ako Sabrina (1954), War and Peace (Vojna a mier, 1956), Funny Face (Usmievavá tvár, 1957) a ďalšie. Za vrchol jej hereckej kariéry sa považuje rok 1961, keď stvárnila postavu Holly Golightlyovej vo filme Breakfast at Tiffany’s (Raňajky u Tiffanyho).

Neskôr si zahrala v takisto nezabudnuteľnom projekte My Fair Lady (1964) a vo filme How to Steal a Million (Ako ukradnúť Venušu, 1966). V roku 1968 prestala natáčať a na plátno sa vrátila až vo filme s hercom Seanom Connerym Robin a Marian (1976). Jej posledným filmovým projektom bola snímka Always (Navždy, 1989).

Hovorila viacerými jazykmi

Hepburnová sa objavila v mnohých filmových projektoch, plynule hovorila po anglicky, francúzsky, španielsky, taliansky a flámsky. Jej prirodzená krása, bezprostrednosť, povaha, elegancia a štýl očarili celý svet.

Americká herečka Audrey Hepburnová navštívila 31.10.1989 Bangkok (Thajsko) ako "vyslankyňa dobrej vôle" Detského fondu OSN.
Americká herečka Audrey Hepburnová navštívila 31.10.1989 Bangkok (Thajsko) ako „vyslankyňa dobrej vôle“ Detského fondu OSN.Foto: archív TASR

Po rozchode s Melom Ferrerom sa rozhodla usadiť – práve keď bola na vrchole kariéry. V roku 1969 sa vydala za doktora Andreu Dottiho, no aj tento zväzok napokon o 13 rokov neskôr stroskotal. Z manželstiev mala dvoch synov Seana Hepburna Ferrera a Luca Dottiho.

V roku 1988 sa Hepburnová stala vyslankyňou Detského fondu OSN (UNICEF). V tejto funkcii zotrvala až do 20. januára 1993, keď vo švajčiarskom Tolochenaz zomrela. Dožila sa 63 rokov. Na Hollywoodskom chodníku slávy má svoju hviezdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet