Na hlavný obsah

Výbery z druhého piliera sa zrejme nebudú zdaňovať

V parlamente je nový návrh.

Výbery z druhého piliera sa zrejme nebudú zdaňovať
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Štát zrejme nebude zdaňovať jednorazový výber nasporených peňazí v druhom dôchodkovom pilieri. V parlamente je koaličný poslanecký návrh, ktorý túto možnosť zruší. Zároveň sporiteľ, ktorý si vkladá dobrovoľne peniaze navyše, bude zrejme platiť nižšiu daň.

Potom, ako vlani parlament schválil novelu druhého dôchodkového piliera, odborníci upozorňovali, že štát by mohol zdaňovať výber peňazí. Nejasné znenie zákona chce koalícia upraviť.

Od začiatku mája sa zjednoduší systém nepovinných vkladov do druhého piliera. Po tomto dátume budú ľudia môcť peniaze navyše posielať priamo, nie cez správcovskú spoločnosť. Koalícia navrhuje aj daňové zvýhodnenie takýchto vkladov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Daňové zvýhodnenie tu už raz bolo, potom sa zrušilo, čiže opätovne sa zavádza. Podľa návrhu je to do výšky dvoch percent z daňového základu,“ uviedol Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Nasporené peniaze z dobrovoľných vkladov by si mohol sporiteľ po novom vybrať po dovŕšení 55 rokov. Ak tak urobí skôr, daňové zvýhodnenie bude musieť vrátiť.

„To sa nám zdá zmysluplné, pretože keď si tam človek napríklad vo veku 30 alebo 35 rokov vloží, tak sa tam bude zhodnocovať, bude to rásť. Neboli by sme radi, keby si to ľudia vybrali o päť rokov. Cieľom je, aby si odkladali na dôchodok,“ vysvetlil predseda hospodárskeho parlamentného výboru Peter Kremský.

Vypustenie zdaňovania či daňové zvýhodnenie mimoriadnych príspevkov musí ešte schváliť parlament. Od začiatku roka však platí niekoľko zmien v druhom pilieri. K novinkám plánuje ministerstvo práce informačnú kampaň. Zatiaľ sa nevie, kedy sa začne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika