Na hlavný obsah

Sporiteľom v druhom pilieri vlaňajšok neprial. Všetky fondy skončili v mínuse

Odborníci však predpokladajú, že z dlhodobého hľadiska straty dobehnú.

Sporiteľom v druhom pilieri vlaňajšok neprial. Všetky fondy skončili v mínuse
Na ilustračnej snímke dôchodcovia. Foto: RTVS

Sporiteľom v druhom dôchodkovom pilieri vlaňajšok neprial. Všetky fondy skončili v mínuse. Odborníci však predpokladajú, že z dlhodobého hľadiska straty dobehnú. Tento rok by mal štát začať presúvať úspory niektorých sporiteľov. Zmeny schválil parlament minulý rok.

Kým v roku 2021 negarantované fondy rekordne rástli, vlaňajšok bol, čo sa týka výkonnosti, jedným z najhorších. Do červených čísel sa prepadli ako akciové, tak indexové fondy. Výnimkou neboli ani dlhopisové garantované fondy.

„Minulý rok bol špecifický v tom, že klesali ceny dlhopisov aj ceny akcií. Dôvodom je vojna na Ukrajine, inflácia a z toho dôvodu aj rast úrokových sadzieb,“ vysvetľuje Pavel Škriniar, analytik z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odborníci sa zhodujú, že najhoršia je smrť z vyplašenia, preto sporiteľom neodporúčajú bezhlavé presúvanie úspor medzi fondmi.

„Ak už chce meniť, tak meniť v súlade s tým ako starne. Prispôsobovať to rizikové zloženie svojmu veku a času odchodu do dôchodku, nie tomu, ako sa fondy vyvíjali posledný polrok, mesiac alebo tri mesiace,“ radí Miroslav Kotov, prezident Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

V roku 2013 vláda Roberta Fica (Smer-SD) presunula vyše milión sporiteľov do garantovaných fondov s nízkym zhodnotením.

Parlament koncom vlaňajška schválil rozsiahlu úpravu 2. piliera. Ak má občan do 54 rokov a investičnú stratégiu nemenil, štát mu úspory postupne presunie do rizikovejších fondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika