Na hlavný obsah

Vyše polovica Čechov nechce posilňovať vojenskú pomoc Ukrajine

V prieskume sa proti vyslovilo 58 % opýtaných.

Vyše polovica Čechov nechce posilňovať vojenskú pomoc Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Česko podľa väčšiny obyvateľov nemá posilňovať vojenskú pomoc Ukrajine. Proti takémuto konaniu sa v najnovšom prieskume agentúry Median pre Český rozhlas vyslovilo 58 % respondentov. Český rozhlas výsledky prieskumu zverejnil v pondelok (23. 1.).

Proti posilňovaniu vojenskej pomoci Ukrajine boli väčšinou ženy, voliči SPD (Sloboda a priama demokracia), jej poslanca Jaroslava Baštu alebo Andreja Babiša z hnutia ANO. Naopak, viac ako tretina ľudí so zvýšením vojenskej pomoci súhlasila.

Podľa prieskumu prezidentských kandidátov Petra Pavla, Pavla Fischera alebo Danušu Nerudovú volili najmä mladší ľudia a ľudia s vysokoškolským vzdelaním.

Prieskum sa uskutočnil medzi 16. a 18. januárom a agentúra Median oslovila viac ako tisícku ľudí, uvádza Český rozhlas.

Ministerka obrany ČR Jana Černochová v piatok (20. 1.) v Nemecku vyhlásila, že Česko bude v zbrojnej pomoci napadnutej Ukrajine pokračovať a tempo dodávok chce ešte zintenzívniť.

Rusko v pondelok opäť varovalo, že ak Západ pošle Ukrajine tanky, zaplatí za to ukrajinský ľud. Nemecko zatiaľ stále odoláva diplomatickému tlaku v súvislosti s rozhodnutím, či povolí iným krajinám Ukrajine poslať tanky Leopard 2 nemeckej výroby.

Pre zdržanlivý postoj Nemecka sú Kyjev a ostatní spojenci stále viac frustrovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet