Na hlavný obsah

Výstavba univerzitnej nemocnice Rázsochy je v ohrození

Vláda preto schválila krízový plán.

Výstavba univerzitnej nemocnice Rázsochy je v ohrození
Na snímke Rázsochy. Foto: RTVS

Výstavba univerzitnej nemocnice Rázsochy, ako jeden z najväčších investičných projektov Plánu obnovy, je v ohrození. Podľa odborníkov jeho príprava výrazne mešká. Vláda preto schválila krízový plán, ktorým sa ministerstvo zdravotníctva musí riadiť.

Semafor ukazuje, v akom stave sú jednotlivé kroky projektu. Od vlaňajšieho júla, keď podpísali zmluvu s projektantom stavby, sa v ostatnom nepokročilo. V oneskorení je projektová dokumentácia či stavebné povolenie. Novú nemocnicu môže ohroziť, ak sa nestihne včas verejné obstarávanie na zhotoviteľa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My sme už dopredu vedeli, že tie projekty sú veľmi na hrane, ale z môjho hľadiska niektoré časti projektu sú v predstihu, niektoré majú meškanie. O týchto problémoch vieme a riešime ich takpovediac za jazdy,“ informoval Vladimír Lengvarský änominant OĽANO), dočasne poverený minister zdravotníctva SR.

Dočasne poverenému ministrovi zdravotníctva sa tiež vyčíta, že výstavbu bratislavských Rázsoch ovplyvňujú ľudia, ktorí nie sú súčasťou projektového tímu. O koho ide, nekomentuje úrad vlády ani ministerstvo. Oficiálne je celá nemocnica na pleciach jednej osoby.

Plán obnovy vyčlenil na Rázsochy 281 miliónov eur. Podľa povereného premiéra o peniaze Slovensko nepríde, podľa analytičky od toho nie je ďaleko.

„Máme tam míľniky, ktoré sleduje Európska komisia a tie splniť musíme, tam neexistuje žiadna možnosť posunutia,“ ozrejmila Jana Ježíková, zdravotnícka analytička.

Podľa opozície zlyhal nielen poverený minister zdravotníctva, ale aj poverený premiér.

Eduard Heger (OĽANO) Lengvarskému radí, aby pri výstavbe nemocnice pridal. Hrubá stavba by mala vyrásť do troch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny