Na hlavný obsah

Z mestského hotela na námestí v Nových Zámkoch budú nájomné byty

Budova v posledných rokoch chátrala.

Z mestského hotela na námestí v Nových Zámkoch budú nájomné byty
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z mestského hotela na námestí v Nových Zámkoch budú nájomné byty. V minulosti vyhľadávaný hotel posledné roky chátral. Teraz by mohol pomôcť ľuďom, ktorí na voľný byt čakajú niekoľko rokov. Prestavba starých už existujúcich budov je podľa expertov najefektívnejší spôsob ako rýchlo vybudovať dostupné bývanie.

„Boli to hotelové izby, kde bola kúpeľňa a samostatná izba. Väčšina priestorov bude prerobená tak na jeden-, dvoj- a trojizbové byty,“ povedal Otokar Klein, primátor Nových Zámkov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Práve o tie majú najväčší záujem mladé rodiny, osamelí seniori aj jednotlivci, ktorí sa bytom vo vlastníctve nechcú alebo nemôžu viazať. Nájomný byt by bol vhodným riešením –keby vôbec nejaký voľný bol. Mariana naň v Nových Zámkoch čaká viac ako dva roky.

„Neviem si dovoliť sama zobrať hypotéku. Som slobodná mamička, bojím sa do toho ísť sama,“ uviedla čakateľka na mestský nájomný byt.

Z piatich poschodí pôvodne hotelových izieb budú byty. Všetky prejdú kompletnou rekonštrukciou a búracími prácami. Nové bývanie tu nájde viac ako 40 rodín.

Môže prilákať ľudí

Dlhodobé bývanie v nájomných bytoch môže do miest prilákať viac ľudí, vrátane potrebných profesií – ako sú lekár či učiteľ. V rámci európskej únie ich však Slovensko má najmenej. Za ním je iba Rumunsko. Mnohé mestá si ich výstavbu nemôžu dovoliť.

„Mestá sú často limitované tým, že nemajú voľné pozemky či vlastné budovy,“ povedal Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Ďalším dôvodom prečo sa nestavajú môže byť ich zlá reputácia. Generácie sa na Slovensku traduje, že je lepšie byt vlastniť ako si ho prenajímať.

Kým na Slovensku je to rarita, v zahraničí je dlhodobé bývanie v nájomných bytoch bežné. V centre Nových Zámkov chcú nové byty odovzdať na budúci rok. O tom, kto ich dostane, rozhodnú pravdepodobne žrebovaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny