Na hlavný obsah

Za chemický útok v Sýrii v 2018 je zodpovedná sýrska armáda

Vyplýva to zo správy Organizácie pre zákaz chemických zbraní.

Za chemický útok v Sýrii v 2018 je zodpovedná sýrska armáda
Trosky na ulici po chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá. Foto: TASR/AP

Útok chemickými zbraňami na sýrske mesto Dúmá uskutočnilo v roku 2018 sýrske vládne letectvo. Po dvojročnom vyšetrovaní to vo svojej novej správe uviedla Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Podľa nej možno preukázať, že v apríli 2018 najmenej jeden vrtuľník sýrskeho letectva zhodil na civilistami obývanú oblasť dva zásobníky s plynným chlórom. Na mieste zomrelo 43 ľudí.

OPCW už v roku 2019 dospela k záveru, že v Dúme použili chemické zbrane. Vtedy však neuviedla, kto mal podľa nej útok na svedomí.

Mesto, ktoré dlho bolo poslednou baštou povstalcov v oblasti východnej Ghúty pri Damasku, bolo terčom bombardovania sýrskej armády bojujúcej na strane režimu Bašára Asada. Ten však použitie chemických zbraní popieral a tvrdil, že vyšetrovanie je zaujaté.

„Použitie chemických zbraní v Dúme – a kdekoľvek inde – je neprijateľné a porušuje medzinárodné právo,“ uviedol šéf OPCW Fernando Arias. „Svet teraz pozná fakty a je na medzinárodnom spoločenstve, aby reagovalo, či už v rámci OPCW, alebo inak,“ dodal.

Používanie chlóru ako zbrane zakazuje Dohovor o chemických zbraniach, ktorý Sýria ratifikovala v roku 2013.

Podľa správy vrtuľník zvrhol na dve budovy v Dúme tlakové nádoby s plynným chlórom. Jedna z nich sa pri dopade roztrhla a chlór vo vysokých koncentráciách zasiahol tamojších obyvateľov. Druhá nádoba sa poškodila len mierne a napáchala menej škôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet