Na hlavný obsah

Za mesiac zomrelo v Číne na covid takmer 60 000 ľudí

Čínske úrady čelia kritike.

Za mesiac zomrelo v Číne na covid takmer 60 000 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer 60 000 ľudí zomrelo v čínskych nemocniciach v súvislosti s covidom len v období od 8. decembra minulého roka do tohtoročného 12. januára. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske úrady.

Čínske úrady v uplynulých dňoch čelili kritike, že nedostatočne informujú o vlne nákazy, ktorá sa 1,4-miliardovou krajinou v posledných týždňoch šíri. Ako poznamenáva agentúra AP, dá sa predpokladať, že ďalší ľudia chorobe podľahli doma.

Vo zverejnenej štatistike 5 503 úmrtí označili ako priamy dôsledok covidu. Ďalších 54 435 úmrtí ako dôsledok kombinácie tejto infekcie s ďalšími ochoreniami.

Predstavitelia čínskeho zdravotníctva v sobotu (14. 1.) tiež uviedli, že vlna covidu v krajine už dosiahla vrchol. Počet ľudí, ktorí prichádzajú s covidom a horúčkou do nemocníc a na pohotovosti, podľa nich klesá ako v mestách, tak na dedinách.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v týždni uviedla, že zatiaľ nemá dáta, ktoré by potvrdzovali tvrdenia, že vlna nákazy už v niektorých častiach Číny opadá. Uviedla tiež, že najľudnatejšia svetová krajina informuje o výrazne menej úmrtiach, ako zodpovedá skutočnosti.

Opatrenia proti koronavírusu

Čínska vláda prestala o štatistikách súvisiacich s ochorením COVID-19 informovať začiatkom decembra. Teda krátko po tom, ako úplne zmenila svoju protipandemickú stratégiu.

Peking pre koronavírus, ktorý sa začal šíriť práve z Číny, dlho presadzoval politiku takzvanej nulovej tolerancie a s ňou súvisiace prísne opatrenia.

Tá však vlani v novembri vyvolala na čínske pomery rozsiahle protesty v uliciach, pri ktorých niektorí dokonca požadovali odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga. Úrady nakoniec v decembri aj pod týmto tlakomopatrenia zásadne uvoľnili.

Odvtedy sa koronavírus v Číne veľmi rýchlo šíri. Podľa neoficiálnych údajov sa ním napríklad len za prvé tri decembrové týždne nakazilo okolo 250 miliónov Číňanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet