Na hlavný obsah

Za svoju najslávnejšiu úlohu získal Oscara až po smrti

Austrálsky herec Heath Ledger zomrel pred 15 rokmi.

Za svoju najslávnejšiu úlohu získal Oscara až po smrti
Heath Ledger počas scény z filmu Skrotená hora. Foto: TASR/AP

Herectvu sa venoval už na strednej škole a za hereckou kariérou odišiel zo svojho rodného mesta do Sydney ako 17-ročný. Filmový svet ho poznal ako všestranného herca, ktorý dokázal stvárniť intenzívne, náročné a najmä stále odlišné úlohy. V nedeľu (22. 1.) uplynulo 15 rokov odkedy zomrel austrálsky herec Heath Ledger.

Ledger vyrastal v austrálskom meste Perth. Na strednej škole začal hrať v školských predstaveniach. Už v 17 rokoch sa presťahoval do Sydney, aby sa venoval hereckej kariére. Jeho prvé úlohy boli v televízii, píše portál Britannica. V roku 1997 sa objavil v austrálskej telenovele Domov v zálive a v mýtickom dobrodružnom seriáli Roar.

Austrálska herecká legenda pokračovala v niekoľkých menších úlohách vo filmoch vrátane čiernej komédie Dve ruky. Veľkú pozornosť mu priniesol v roku 1999 jeho prvý hollywoodsky film, tínedžerská romanca 10 vecí, ktoré na tebe nenávidím.

Umelec sa podľa Britannicy bránil typizácii na tínedžerského lámača sŕdc a získal si povesť herca, ktorý berie odlišné charakterové úlohy. Vo filme Patriot si zahral po boku Mela Gibsona vojaka z americkej revolučnej vojny a vo filme Ples príšer stvárnil mladého príslušníka nápravného zariadenia, ktorý spochybňuje staré rodinné predsudky.

Nevyhýbal sa ani kontroverzným úlohám

Jeho úloha homosexuálneho cyklistu v seriáli o mladých športovcoch a olympijských talentoch Pot mu dala väčšiu hereckú príležitosť. V tom čase si mohol vybrať medzi cyklistom a plavcom. Na zdesenie svojho otca Kima Ledgera, ktorý kedysi sám súťažne plával, si Heath ambiciózne vybral možnosť, ktorá mu ponúkala zaujímavejšie herecké možnosti.

V roku 2005 sa Ledger objavil ako priekopník skateboardingu Skip Engblom vo filme Legendy z Dogtownu a ako legendárna titulná postava v komédii Casanova. Ďalšiu chválu, ako píše Britannica, si Ledger vyslúžil ako závislý na heroíne vo filme Candy.

Jeho rola mlčanlivého a utrápeného kovboja Ennisa Del Mara vo filme Skrotená hora mu vyniesla nominácie na Oscara a Zlatý glóbus za najlepší mužský herecký výkon. Film spôsobil mediálnu senzáciu vďaka úprimnému a sympatickému zobrazeniu tajného homosexuálneho romániku medzi Ledgerovou postavou a ďalším kovbojom, ktorého stvárnil Jake Gyllenhaal.

Film rozpráva príbeh lásky dvoch mladých mužov, rančera a kovboja, ktorí sa stretli v lete 1963 a stali sa priateľmi na celý život, opisuje snímku Československá filmová databáza (ČSFD). Zažili veľa radostí a tragédií, vďaka ktorým objavili slabosť a silu lásky.

Skrotená hora získala hlavnú cenu na MFF v Benátkach, Zlatého leva, a bol a nominovaná v siedmich kategóriách na Zlatý glóbus. Ledger potom prispel svojím impresionistickým stvárnením hudobníka Boba Dylana do hereckého ansámblu filmu Partička B. D.

Svoj posledný film nedokončil

Austrálčan dokončil natáčanie filmu o Batmanovi Temný rytier, v ktorom stvárnil postavu Jokera. Britannica píše, že pracoval na filme Terryho Gilliama Imaginárium Dr. Parnassa, keď zomrel na náhodné predávkovanie zmesou liekov na predpis.

Pol roka po jeho smrti uviedli Temného Rytiera do kín Počas prvého víkendu film zarobil viac ako 158 miliónov dolárov (v tom čase približne 113,53 milióna eur) a podľa údajov ČSFD celosvetovo dosiahol tržby vo výške jednej miliardy dolárov (v tom čase asi 718,54 milióna eur).

Ledger bol za svoje desivé, šialené stvárnenie Jokera posmrtne ocenený Zlatým glóbusom a Oscarom pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Nakrúcanie filmu Imaginárium Dr. Parnassa dokončili s Johnnym Deppom, Jude Lawom a Colinom Farrellom, ktorí stvárnili rôzne verzie Ledgerovej postavy. Film uviedli do kín v roku 2009.

Herec sa podľa ČSFD považoval za romantika, ktorý si predovšetkým užíva chvíle, keď môže sedieť so svojou milou pri stole, počúvať hudbu, byť obklopený množstvom sviečok a držať sa za ruky. Počas natáčania filmu Brokeback Mountain v Kanade sa zoznámil s hereckou kolegyňou Michelle Williamsovou, ktorá hrala jeho manželku.

Od prvého dňa natáčania tvorili oficiálny pár a krátko po dokončení filmu sa im narodila dcéra Matilda. Ledger už dlhodobo žil medzi Brooklynom, Sydney a Los Angeles.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet