Na hlavný obsah

Zelenskyj ohlásil po korupčných škandáloch personálne zmeny

Obmedzenie korupcie je jednou z podmienok členstva v EÚ.

Zelenskyj ohlásil po korupčných škandáloch personálne zmeny
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil personálne zmeny na rôznych úrovniach štátnej správy. Urobil tak po tom, čo krajinou otriasli najväčšie korupčné škandály od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka, uviedla v utorok (24. 1.) agentúra Reuters. Zelenskyj nespomenul, koho by sa zmeny mali týkať.

Ukrajina dlhodobo bojuje s problémom korupcie, ktorej obmedzenie je jednou z podmienok členstva krajiny v Európskej únii. Škandály by tiež mohli podkopať ochotu západných spojencov poskytovať krajine napadnutej Ruskom vojenskú aj finančnú pomoc.

V nedeľu (22. 1.) ukrajinská protikorupčná polícia oznámila, že zadržala námestníka ministra infraštruktúry pre podozrenie z prijatia úplatku vo výške 400 000 dolárov (367 000 eur) za umožnenie dovozu generátorov elektrickej energie v septembri minulého roka.

Ukrajinské médiá súčasne s touto kauzou zverejnili, že ministerstvo obrany platilo neodôvodnene vysoké sumy za dodávky jedla pre ukrajinskú armádu. Minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že išlo o technickú chybu, nie korupciu.

Existencia personálnych rozhodnutí

„Už teraz existujú personálne rozhodnutia, ktoré sa týkajú činiteľov na rôznych úrovniach ministerstiev a ďalších ústredných vládnych štruktúr, ako aj v regiónoch a orgánoch činných v trestnom konaní,“ povedal Zelenskyj v pondelok (23. 1.) večer vo svojom pravidelnom nočnom videoposolstve.

Uviedol tiež, že ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany v pondelok zakázala pracovníkom v štátnej správe odchod z krajiny okrem služobných ciest.

Urobil tak v zjavnej reakcii na informácie ukrajinských médií, že námestník generálneho prokurátora Oleksij Symonenko odišiel na dovolenku do Španielska autom ukrajinského podnikateľa. Podľa agentúry Unian už bol Symonenko vyzvaný, aby odstúpil.

Rezignovali traja činitelia

Traja vysokopostavení ukrajinskí činitelia končia na svojich pozíciách. Rezignoval zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko, námestník ministra obrany Vjačeslav Šapovalov zodpovedný za zásobovanie vojakov potravinami a vybavením a odvolaný je námestník generálneho prokurátora Oleksij Symonenko.

„Ďakujem ukrajinskému prezidentovi Zelenskému za dôveru a príležitosť konať dobré skutky,“ napísal Tymošenko na svojom telegramovom účte, kde ďalej ďakoval aj ďalším predstaviteľom. Na stránkach prezidenta sa medzitým objavil dekrét o prijatí Tymošenkovej rezignácie.

Tridsaťtriročný Tymošenko pôsobil od roku 2019 ako zástupca šéfa prezidentskej kancelárie, mal na starosti regióny a regionálnu politiku, píše Reuters. So Zelenským spolupracoval už v čase jeho volebnej kampane, keď dohliadal na mediálny a kreatívny obsah.

Od začiatku ruskej invázie vlani vo februári sa Tymošenko podľa ukrajinských médií zaplietol do viacerých škandálov súvisiacich s osobným užívaním drahých áut. On sám všetky obvinenia popieral.

Krátko po Tymošenkovi oznámil rezignáciu námestník ministra obrany Oleksija Reznikova. Šapovalov tak podľa Reuters urobil s odvolaním sa na „mediálne obvinenia“ z korupcie, ktoré sú podľa neho aj ministerstva neodpodstatnené.

Vo vyhlásení na webe rezortu obrany sa uvádza, že jeho rezignácia je „dôstojným činom“, ktorý pomôže udržať dôveru v ministerstvo.

Následne médiá informovali tiež o odvolaní námestníka ukrajinského generálneho prokurátora. Úrad nespresnil dôvod, podľa vyhlásenia prokuratúry Symonenko končí na vlastnú žiadosť.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak utorkové personálne zmeny označil za reakciu Zelenského na „kľúčovú požiadavku verejnosti“, aby sa spravodlivosť vzťahovala na všetkých.

Odvolali aj päť šéfov oblastných správ

Ukrajinská vláda odvolala piatich šéfov regionálnych správ. Konkrétne Kyjevskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Sumskej a Chersonskej oblasti. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters. Podľa nej je ich odvolanie z funkcií súčasťou práve sa odohrávajúcich rozsiahlych zmien v štátnych inštitúciách.

Konkrétne kabinet schválil odvolanie Valentyna Rezničenka (Dnepropetrovská oblasť), Oleksandra Starucha (Záporožská oblasť), Oleksija Kuleby (Kyjevská oblasť), Dmytra Žyvyckého (Sumská oblasť) a Jaroslava Januševyča (Chersonská oblasť).

Reničko požiadal o odvolanie sám, zatiaľ čo ostatní vedúci oblastných správ majú byť odvolaní po vzájomnej dohode, napísal už skôr server Ukrajinska pravda.

Ten rovnako uviedol, že o Kulebovi sa uvažuje ako o nástupcovi zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Tymošenkovi, ktorý teraz na svoj post rezignoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet