Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ruskom vyhlásené prímerie je len lsťou

Chce tak zastaviť postup Ukrajincov na Donbase.

Zelenskyj: Ruskom vyhlásené prímerie je len lsťou
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (5. 1.) povedal, že Rusko sa snaží o prímerie, ktoré by mohlo použiť ako zásterku na zastavenie postupu Ukrajincov na Donbase na východe krajiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Teraz chcú využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavili postup našich chlapcov v Donbase a priblížili k našim pozíciám techniku, muníciu a zmobilizované jednotky,“ povedal Zelenskyj vo svojom večernom príhovore k občanom.

„Čo to prinesie? Len ďalší nárast počtu obetí,“ dodal.

Zelenského poradca Mychajlo Podoľak označil za „pokrytectvo“ vyhlásenie prímeria Ruskom počas pravoslávnych Vianoc na Ukrajine.  „Ruská federácia musí opustiť okupované územia. Len vtedy budeme mať dočasné prímerie,“ napísal Podoľak na twitteri.

Informačná operácia Ruska?

Dočasné prímerie v bojoch na Ukrajine je podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zrejme len informačnou operáciou s cieľom poškodiť povesť Ukrajiny.

ISW uvádza, že Putin sa môže snažiť o prímerie s cieľom umožniť ruským jednotkám, aby si oddýchli a obnovili ofenzívu v kritických oblastiach frontu. „Takáto operácia by priniesla nepomernú výhodu ruským silám a začala pripravovať Ukrajinu o iniciatívu,“ píšu americkí analytici v hodnotení aktuálnej situácie.

Putin podľa nich nemôže očakávať, že by Kyjev pristúpil na podmienky nečakane vyhláseného prímeria. Možno ho oznámil s cieľom vykresliť Ukrajincov ako neprispôsobivých a neochotných vyjednávať.

ISW podotýka, že zorganizovať a uviesť do života pokoj zbraní nejaký čas trvá. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte 14. decembra hovoril, že Rusko žiadne prímerie na ortodoxné Vianoce neplánuje.

„Dátum ruských ortodoxných Vianoc je známy po stáročia. Ak by to Putin s nábožensky motivovaným prímerím myslel vážne, mal viac ako dosť času ho pripraviť,“ podotýka ISW.

Pre ruskú propagandu je Putinovo nábožensky motivované prímerie súčasťou informačnej operácie. Ukrajinu má vydávať za niekoho, kto potláča veriacich, a Putina za skutočného ochrancu kresťanskej viery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet