Na hlavný obsah

Zelenskyj: Západní spojenci by mali sľúbené tanky dodať čo najrýchlejšie

Aby sa ukrajinské jednotky dokázali efektívne brániť proti ruskej agresii.

Zelenskyj: Západní spojenci by mali sľúbené tanky dodať čo najrýchlejšie
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (25. 1.) vyzval krajiny Západu, aby sľúbené tanky Leopard 2 a Abrams M1 poslali Ukrajine čo najrýchlejšie a vo vysokom počte, aby sa ukrajinské jednotky dokázali efektívne brániť proti ruskej agresii. Informovala o tom agentúra AFP.

„Teraz sú kľúčové najmä rýchlosť a množstvo,“ vyhlásil Zelenskyj. Svojich západných spojencov tiež vyzval na poskytnutie rakiet „dlhého doletu“ a stíhačiek.

„Dnes som hovoril s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom,“ povedal ukrajinský prezident. Dodal, že je potrebné „otvoriť otázku dodávok rakiet s dlhým doletom pre Ukrajinu a je dôležité rozšíriť spoluprácu aj v oblasti delostrelectva.“

Zelenskyj tiež uviedol, že Ukrajina potrebuje stíhačky. Potvrdil tak slová poradcu ukrajinského ministra obrany Jurija Saka. Pre neho by bolo získanie moderných stíhačiek vrátane amerických lietadiel F-16 „veľkým míľnikom“.

Reakcia Ruska

Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutie západných krajín poskytnúť Ukrajine moderné tanky znamená, že sú účastníkom konfliktu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Európske hlavné mestá a Washington neustále vydávajú vyhlásenia, že posielanie rôznych druhov zbraní vrátane tankov v žiadnom prípade neznamená zapojenie do nepriateľských akcií. S týmto dôrazne nesúhlasíme. V Moskve sa to vníma ako priama účasť v konflikte a vidíme, že sa to rozrastá,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet