Na hlavný obsah

Znečistenie z plynových sporákov môže za množstvo prípadov astmy u detí

V Spojených štátoch má astmu asi päť miliónov detí.

Znečistenie z plynových sporákov môže za množstvo prípadov astmy u detí
Na ilustračnej snímke plynový sporák. Foto: Unsplash

Asi každý ôsmy prípad astmy u detí v Spojených štátoch je vyvolaný znečistením ovzdušia z plynových sporákov, tvrdí výskum, o ktorom informuje britský denník The Guardian.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena podľa denníka zvažuje, že predaj plynových sporákov obmedzí, alebo dokonca úplne zakáže. Teraz na nich varí zhruba tretina amerických domácností.

Výskumy opakovane ukázali, že emisie toxických chemikálií a karcinogénov z plynových sporákov môžu vo vnútri domovov vytvárať znečistenie niekoľkonásobne horšie ako to vonkajšie z cestnej premávky alebo ťažkého priemyslu.

Nová štúdia, na ktorej sa podieľali odborníci zo Spojených štátov a Austrálie, potom tvrdí, že znečistenie z plynových sporákov je zodpovedné za astmu u detí v USA v 12,7 percenta prípadov.

To je podľa Brady Sealsovej, ktorá sa na výskume podieľala, podobne vysoké percento, aké spôsobí fajčenie najbližších príbuzných.

„Vedeli sme, že to je problém, ale nevedeli sme, aký veľký. Táto štúdia ukazuje, že keby sme sa zbavili plynových sporákov, predišli by sme 12,7 percenta detských prípadov astmy. To by, myslím, väčšina ľudí rada urobila,“ myslí si Sealsová.

V Spojených štátoch má astmu asi päť miliónov detí. Približne 625 000 z nich by problémami s dýchaním mohlo trpieť práve pre plynové sporáky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet