Na hlavný obsah

Zomrel Pavel Pecháček, ktorý stál na čele českej sekcie Rádia Slobodná Európa

Mal 82 rokov.

Zomrel Pavel Pecháček, ktorý stál na čele českej sekcie Rádia Slobodná Európa
Na archívnej snímke zosnulý novinár Pavel Pecháček. Foto: Facebook/American Friends of the Czech Republic (AFoCR)

Vo veku 82 rokov zomrel v USA novinár Pavel Pecháček, ktorý viedol českú sekciu Rádia Slobodná Európa.

Podľa spravodajského portálu Novinky.cz o tom informoval jeho priateľ a novinár Přemysl Hrubý s odvolaním sa na novinárovu rodinu. Pecháček zomrel po dlhej chorobe v nemocnici v štáte Južná Karolína.

Novinár a manažér Pavel Pecháček bol viac ako 12 rokov riaditeľom a neskôr prezidentom československej a českej redakcie Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) v Mníchove a Prahe.

Predtým päť rokov viedol Československý hlas Ameriky vo Washingtone. Pod jeho vedením získala Slobodná Európa množstvo ocenení od českých i zahraničných organizácií.

Pecháček najprv pracoval ako pomocný robotník v Prahe, potom vyštudoval Divadelnú akadémiu múzických umení (DAMU).

Emigroval do Nemecka

V roku 1968 emigroval do západného Nemecka a začal pracovať pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa v Mníchove. Prepustili ho až v roku 1974, potom sa s rodinou presťahoval do USA, kde pracoval pre Hlas Ameriky. V roku 1989 sa vrátil do Slobodnej Európy, kde viedol české vysielanie.

Pecháček bol jedným z iniciátorov Ceny Ferdinanda Peroutku, ktorej cieľom je zvýšiť prestíž práce novinárov a publicistov. V marci 2004 ho zvolili za predsedu Združenia novinárov Ceny Ferdinanda Peroutku.

Pecháčkov otec Jaroslav, ktorý z Československa emigroval v roku 1948, bol v druhej polovici 60. a prvej polovici 70. rokov riaditeľom československej sekcie Slobodnej Európy. Bol i blízkym spolupracovníkom Ferdinanda Peroutku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet