Na hlavný obsah

Zomrela legendárna talianska herečka Gina Lollobrigida

Patrila k sexsymbolom 50. a 60. rokov.

Zomrela legendárna talianska herečka Gina Lollobrigida
Talianska herečka Gina Lollobrigida. Foto: TASR/AP

Vo veku 95 rokov zomrela legendárna talianska herečka Gina Lollobrigida. Oznámila to v pondelok (16. 1.) jej rodina, informuje talianska tlačová agentúra ANSA. Podľa talianskej tlače bola v poslednom čase hospitalizovaná v nemocnici v Ríme.

Lollobrigida patrila k najznámejším tváram talianskej povojnovej kinematografie a k sexsymbolom 50. a 60. rokov 20. storočia.

K jej najslávnejším filmom patria Krásky noci (1952), Fanfán Tulipán (1952), Chrám Matky Božej v Paríži (1956), Chlieb, láska a žiarlivosť (1954) či Talianske prázdniny (1961).

Dvere do sveta filmu jej podľa denníka La Stampa otvorili filmy Pozor, banditi! z roku 1951 a práve Fanfán Tulipán, ktorý sa v kinách premietal o rok neskôr. Lollobrigida hrala vo filmoch najznámejších talianskych povojnových režisérov, ktorými boli napríklad Vittorio De Sica, Mario Monicelli či Pietro Germi.

Pred vstupom do filmového sveta sa Lollobrigida venovala modelingu a v roku 1947 skončila druhá v súťaži krásy Miss Italia. Venovala sa tiež fotografii, charite alebo politike. V minulom roku kandidovala v parlamentných voľbách za skupinu menších ľavicových organizácií.

Talianska tlač pripomenula, že Lollobrigidu vlani v septembri hospitalizovali, pretože si pri páde doma zlomila nohu.

Súdny spor so synom

Okrem zdravotných problémov musela herečka v posledných rokoch svojho života riešiť aj právne spory. Jej syn Andrea Milko Skofic žiadal talianske súdy, aby stanovili matke opatrovníka, čo Lollobrigida sústavne odmietala. Podľa syna nebola herečka schopná spravovať svoj majetok.

Lollobrigida sa naposledy objavila na verejnosti 21. novembra, keď sa v televíznej talk-show Domenica in na stanici Rai 1 rozplakala nad svojou rodinnou situáciou.

„Mám právo žiť a zomrieť v pokoji,“ povedala herecká legenda v súvislosti so súdnym sporom, ktorý proti nej viedol jej syn Milco Skofic a vnuk Dimitri po tom, čo svojmu mladému opatrovateľovi Andreovi Piazzollovi zanechala veľké množstvo peňazí.

Moderátorka Mara Venierová sa ju snažila utešiť, avšak niekdajšia držiteľka titulu najkrajšej ženy sveta, o ktorý svojho času súperila so svojou krajankou Sophiou Lorenovou, odvetila, že tieto rodinné prieky ju ponížili a nemyslí si, že sa cez to niekedy prenesie.

Najvyšší kasačný súd niekoľko týždňov predtým rozhodol, že Lollobrigida potrebuje poručníka, aby zabránil cudzím osobám v parazitovaní na jej majetku. Súd ju síce neuznal za duševne chorú, avšak podľa znalcov sa u nej „znižovala schopnosť správne posudzovať realitu“, a tak by sa mohla stať obeťou podvodníkov.

Odišla ikona…

Na úmrtie Lollobrigidy reagovali už viacerí talianski politici či jej kolegovia. Ďalšia ikona talianskej kinematografie, ktorá bola svojho času jej súperkou vo filmovom svete, 88-ročná Sophia Lorenová novinárom povedala, že ju úmrtie kolegyni hlboko zasiahlo a zarmútilo.

„Opustila nás Gina Lollobrigida, skvelá herečka, ktorá sa zapísala do histórie medzinárodnej kinematografie. Talianska ikona vo svete. Zostane na Olympe kultúry a umenia. Nech odpočíva v izbe,“ napísal v reakcii na twitteri taliansky minister zahraničia Antonio Tajani.

Minister kultúry Gennaro Sangiuliano pripomenul, že Lollobrigida bola protagonistkou talianskej kinematografie viac ako polstoročia. „Jej čaro zostane večné,“ uviedol Sangiuliano. Námestníčka z jeho ministerstva Lucia Borgonzoniová uviedla, že na pamiatku Lollobrigidy vznikne po nej pomenovaná cena.

Gina Lollobrigida, foto z 50. rokov.
Gina Lollobrigida, foto z 50. rokov.Foto: TASR/AP

Smútok nad úmrtím talianskej herečky vyjadril aj nemecký veľvyslanec v Taliansku Viktor Elbling. „Trúchlime nad odchodom Giny Lollobrigidy, veľmi známej a milovanej tiež v Nemecku. S nezabudnuteľnou Lollo končí kus významnej talianskej, európskej i svetovej kinematografie,“ uviedol Elbling.

„Opustila nás veľká legenda talianskeho filmu. Odpočívaj v pokoji, Gina Lollobrigida,“ napísal na twitteri španielsky herec Antonio Banderas.

S filmovou ikonou sa lúčia aj talianske médiá. „Ciao Lollo. Jedna z najväčších ikon talianskej kinematografie zostáva s vami,“ napísala na twitteri verejnoprávna televízia Rai a pripojila odkaz na filmy a rozhovory s touto herečkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet