Na hlavný obsah

Počet ľudí, ktorí myslia na samovraždu, sa na Slovensku zdvojnásobil

Problémom je pocit osamelosti, ale aj peniaze.

Počet ľudí, ktorí myslia na samovraždu, sa na Slovensku zdvojnásobil
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

S duševným zdravím na tom Slováci tak zle ešte neboli. Upozornili na to psychológovia na telefóne. Pre niektorých sú často prvou voľbou. Psychológovia sa spojili a namierili si to na strechu jednej z najvyšších budov v hlavnom meste, aby sa symbolicky nad problémy povzniesli.

Po telefóne a v anonymite vybavili vlani takmer 180 000 konzultácií. Je to 2,5-krát viac než rok predtým.

„Riešime rôzne ťažkosti v oblasti duševných ochorení. Potom sú to vzťahy, konflikty, sebapoškodzovanie, úzkosť. Sú to naozaj momenty, keď majú ľudia pocit, že sa nemajú na koho obrátiť a nemajú s kým hovoriť o tom svojom prežívaní,“ priblížil Marek Madro, riaditeľ psychologickej poradne IPčko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Alarmujúce je zistenie, že čoraz viac z nich vníma ako jediné východisko samovraždu. Počet ľudí, ktorí na ňu myslia, sa zdvojnásobil. „V téme osamelosti máme 180-percentný nárast. Osamelosť veľmi úzko súvisí práve s takýmito myšlienkami,“ doplnil Madro.

Mnohým ľuďom duševnú rovnováhu narúšajú aj peniaze. Potvrdzujú to dáta Národnej banky Slovenska (NBS). „Ak sa pozrieme na 20 % najmenej zarábajúcich ľudí, tí deklarujú o trojnásobne vyššie poruchy duševného zdravia, ako v prípade napríklad 20 % najlepšie zarábajúcich,“ vysvetlil Branislav Reľovský z oddelenia fiškálnych a štrukturálnych analýz NBS.

Psychológovia sa zhodujú, že mnohým duševným problémom sa dá zabrániť. Treba sa však nimi včas zaoberať. Starosti zabalené do batohov vyniesli na 33., teda najvyššie poschodie NBS, aby aspoň symbolicky odkázali všetkým ľuďom, ktorí to potrebujú, že sú tu pre nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko