Na hlavný obsah

Dostať sa k potrebnej psychoterapii nie je jednoduché

Zazmluvnení lekári totiž nemajú na pacientov dostatok času.

Dostať sa k potrebnej psychoterapii nie je jednoduché
Ilustračná snímka Foto: Unsplash

Hoci počet ľudí, ktorí potrebujú psychologickú pomoc narastá, dostať sa k potrebnej psychoterapii nie je jednoduché. Zazmluvnení lekári totiž nemajú na pacientov dostatok času. Nájdu si ho skôr tí, čo zmluvy s poisťovňami nemajú. Za terapiu však pýtajú nemalé peniaze.

Čakacie doby na vyšetrenie psychiatrom, ktoré hradí zdravotná poisťovňa, predstavujú niekoľko mesiacov. Lekári musia denne vyšetriť aj desiatky pacientov. Cielená psychoterapia sa na Slovensku preto robí ťažko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podľa mňa je to minimálne 45 minút, čo treba na jedno psychoterapeutické sedenie. Také čosi by sa malo diať aspoň raz za týždeň a nejakú dobu. Tak toto už podľa mňa dlhé roky absentuje ako možnosť kvalifikovanej liečby špecialistom,“ uviedol psychiater Ján Ballx.

Predpisuje sa viac liekov

Pre nedostatočnú starostlivosť sa podľa niektorých psychiatrov predpisuje viac liekov. Sú možnosťou, ako pacientovi pomôcť rýchlejšie.

Z údajov všeobecnej zdravotnej poisťovne vyplýva, že minulý rok predpísali o 60 000 balení liekov viac ako v roku 2019. Poisťovňa Union ich preplatila o takmer 75 000 viac. Lieky by vedela v mnohých prípadoch nahradiť práve cielená terapia.

„Keď hovoríme napríklad o úzkosti či depresii, tak je minimálne tak účinná ako lieky,“ dodal Ballx. Terapia dostupná je, no obyčajne u súkromných poskytovateľov.

„Cena jedného sedenia u nezazmluvneného psychiatra vás môže v hlavnom meste vyjsť aj na 70 či 100 eur. V Českej republike napríklad môžete žiadať poisťovňu aby vám náklady preplatila,“ ozrejmil.

Na možnosti sa RTVS pýtala aj na Slovensku.

„V zmysle platnej legislatívy je u nezmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti z verejného zdravotného poistenia hradená len neodkladná zdravotná starostlivosť,“ vysvetlila Eva Peterová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Poisťovňa Dôvera prepláca aj platby u súkromných lekárov. Pacient však musí splniť viacero podmienok. Ministerstvo zdravotníctva sa bude problémom starostlivosti o týchto pacientov zaoberať aj v Národnom programe duševného zdravia, ktorý dokončuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko