Na hlavný obsah

Aj niektorí dlžníci poisťovní budú mať hradenú zdravotnú starostlivosť

Avšak len ak splnia isté podmienky.

Aj niektorí dlžníci poisťovní budú mať hradenú zdravotnú starostlivosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na plne hradenú zdravotnú starostlivosť majú po novom nárok viacerí dlžníci poisťovní. Môžu ísť na liečenie, operáciu, alebo sa nechať zaočkovať. Starostlivosť dostanú tehotné ženy aj dlžníci s infekčnými, či chronickými ochoreniami. Vyplýva to zo zmeny zákona o zdravotnom poistení.

Vybraní pacienti budú mať dostupnú zdravotnú starostlivosť, aj keď dlhy neplatia. Podľa advokáta novela prospeje najmä pri infekčným pacientom. Tým, že im sa im uhradí napríklad očkovanie ušetríme aj verejné zdroje.

„Máme predstavu, o koľko je drahšia liečba pacienta, ktorý je neočkovaný s covidom, ktorý dostane ťažkú pneumóniu oproti očkovaniu. Takýto človek môže byť zdrojom nákazy pre ďalšie osoby, to znamená, že tým, že ho budeme liečiť a túto liečbu uhradíme znižujeme riziko, že nakazí niekoho iného,“ tvrdí advokát Peter Kováč.

Zdravotná starostlivosť bude hradená aj chronickým pacientom a tehotným ženám. Viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušáková to považuje za kľúčové. „Keď už je žena na pôrodnom sále a je tam niečo zanedbané počas tehotenstva, tak určite to nie je ľahká situácia pre nikoho,“ dodala.

Vyše štvrť milióna dlžníkov

V zahraničí sa systém osvedčil, na druhej strane, podľa advokáta hrozí, že niektorí neplatiči budú situáciu zneužívať. Zdravotné poisťovne evidujú viac ako 287 000 dlžníkov. Neplatičom sa stáva dlžník vtedy, ak jeho dlh presiahne 100 eur. A zároveň nezaplatí trojmesačné preddavky na zdravotné poistenie.

„Dlžník, ktorý má so zdravotnou poisťovňou uzatvorenú dohodu o splátkach dlžnej sumy a ktorý plní všetky podmienky uvedené v dohode, má právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti bez obmedzenia,“ povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Asociácia na ochranu práv pacientov pripomína, že počet dlžníkov sa zvýšil aj pre Infláciu a vysoké ceny energií. Pribudli aj počas uplynulej pandémie.

Zrazu úplne im počas covidu vypadol príjem, čiže prerušili ten systém splácania, čiže znovu by sa dostali do tej situácie, že nemajú nárok vôbec. Čiže pre týchto ľudí je momentálne systém nastavený tak, aby sa vedeli dostať k zdravotnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika