Na hlavný obsah

Aj štyri dni po zemetrasení objavujú tureckí záchranári preživších

Počet obetí zemetrasenia presiahol 22 000.

Aj štyri dni po zemetrasení objavujú tureckí záchranári preživších
Aj štyri dni po katastrofálnom zemetrasení objavujú tureckí záchranári preživších pod troskami zrútených domov. Foto: Profimedia

Aj štyri dni po katastrofálnom zemetrasení objavujú tureckí záchranári preživších pod troskami zrútených domov. Napriek pretrvávajúcim nízkym teplotám a mrazu sú stále počuť zvuky uväznených ľudí, ktorí zúfalo volajú o pomoc, uviedla v piatok (10. 2.) agentúra DPA s odvolaním sa na turecké médiá. Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 22 000.

V provincii Kahramanmaraş podľa agentúry Anadolu po 92 hodinách od otrasov pôdy zachránili matku s dcérou. Predtým v rovnakej oblasti zo sutín vytiahli živú päťročnú dievčinu Minu. „Som taký šťastný, že sme ju našli,“ povedal jeden z jej záchrancov. V provincii Hatay 88 hodín po zemetrasení zachránili dvojročnú Fatimu.

„Budeme pokračovať, kým si nebudeme istí, že už nikto neprežil,“ citovala hovorcu záchrannej služby stanice TRT World.

Počet nájdených tiel v Turecku medzitým stále rastie. Podľa viceprezidenta Fuata Oktaya súčasná bilancia predstavuje 17 664 mŕtvych. Zranených evidujú turecké úrady vo štvrtok (9. 2.) nad ránom 72 879. V susednej Sýrii, kde ničivé zemetrasenie rovnako udrelo, doteraz našli viac ako 3 377 mŕtvych. Očakáva sa, že konečný počet bude výrazne vyšší.

Oktay poďakoval všetkým záchranárom a uviedol, že svoje tímy vyslalo do Turecka 75 krajín.

Zemetrasenie o sile 7,7 stupňa zasiahlo v pondelok (6. 2.) skoro ráno pohraničnú oblasť medzi Tureckom a Sýriou a spôsobilo obrovské škody. Rovnaký deň popoludní potom nasledovalo v rovnakej oblasti ďalšie zemetrasenie o sile 7,6 stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet