Na hlavný obsah

Ambulanciám hrozí, že budú bez zdravotných sestier

Nízke platy ich nútia hľadať si miesta v nemocniciach.

Ambulanciám hrozí, že budú bez zdravotných sestier
Na ilustračnej snímke zdravotná sestra. Foto: RTVS

Viacerým ambulanciám hrozí, že budú bez zdravotných sestier. Nízke platy ich nútia hľadať si miesta v štátnych nemocniciach. Asociácia súkromných lekárov žiada štát o viac peňazí.

Predtým ako sa Miriam zamestnala vo Fakultnej nemocnici v Nitre, 20 rokov pracovala ako zdravotná sestra v súkromnej ambulancii. Zamestnanie zmenila najmä pre vyšší plat.

„Robila som v ambulancii za minimálnu mzdu, od nevidím do nevidím, bez voľna. A takto je lepšie. Lepší plat, viacej voľna,“ hovorí.

„U nás je skôr preferencia dôchodkýň, nakoľko finančné náležitosti nie sú pre ne také dôležité, ako pre sestry samoživiteľky,“ vysvetľuje Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa tabuľky ministerstva zdravotníctva, má sestra s výkonom špecializovaných činnosti s 20-ročnou praxou, základný mesačný plat v hrubom vo výške 1 574 eur. Šóth zdôrazňuje, že sestry v ambulanciách majú o niekoľko sto eur menej.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že tento rok dostane ambulantný sektor o 283 miliónov eur viac ako vlani. Majú pokryť vyššie náklady na energie i na mzdovú valorizáciu zdravotníkov v ambulanciách. Rezort chystá aj nový katalóg výkonov v ambulanciách.

Zástupcovia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek pripomínajú, že práca všetkých sestier je vo verejnom záujme, a tak by mali mať rovnaké mzdy bez ohľadu na to, kde vo svojom odbore pracujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko