Na hlavný obsah

Ambulanciám hrozí, že budú bez zdravotných sestier

Do štátnych nemocníc ich lákajú vyššie platy.

Ambulanciám hrozí, že budú bez zdravotných sestier
Na ilustračnej snímke zdravotná sestra. Foto: RTVS

Ambulanciám hrozí, že budú bez zdravotných sestier. Do štátnych nemocníc ich lákajú vyššie platy. Asociácia súkromných lekárov žiada štát o navýšenie finančných prostriedkov, aby mohli nemocniciam v tejto oblasti konkurovať a prijať aj mladšie sestry.

Podľa tabuľky ministerstva zdravotníctva má sestra s výkonom špecializovaných činnosti s 20-ročnou praxou základný mesačný plat v hrubom vo výške 1 574 eur. Marián Šóth zdôrazňuje, že sestry v ambulanciách majú o niekoľko sto eur menej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že tento rok dostane ambulantný sektor o 283 miliónov eur viac ako vlani. Majú pokryť vyššie náklady na energie i na mzdovú valorizáciu zdravotníkov v ambulanciách. Rezort chystá aj nový katalóg výkonov v ambulanciách.

„Spravodlivosť a stabilitu vo financovaní zdravotníctva určite prinesie aj vyššia úhrada za poistenca štátu. Od roku 2024 do sektoru zdravotníctva poputujú 4,5 % HDP,“ uviedla Petra Laníková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Nižší plat v porovnaní s nemocnicou a s špecifické prostredie odrádza prípadných uchádzačov o pozíciu zdravotníka napríklad v nitrianskom domove dôchodcov a v hospici.

Zástupcovia Komory sestier a pôrodných asistentiek pripomínajú, že práca všetkých sestier je vo verejnom záujme, a tak by mali mať rovnaké mzdy bez ohľadu na to, kde vo svojom odbore pracujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko