Na hlavný obsah

Hoci ambulancie dostali finančný prísľub vo výške 300 miliónov eur, peniaze zatiaľ nevideli

Považujú to za sklamanie.

Hoci ambulancie dostali finančný prísľub vo výške 300 miliónov eur, peniaze zatiaľ nevideli
Ilustračná snímka ambulancie. Foto: TASR

Takmer 300 miliónov eur, ktoré poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) sľúbil rovnomerne rozdeliť všeobecným lekárom a špecialistom, do ambulancií zatiaľ nedorazili. Niektorí predstavitelia sektora to považujú za sklamanie, ďalší lekári sľubom vlády neverili a vypovedali zmluvy so zdravotnými poisťovňami.

Zväz ambulantných poskytovateľov sa dohodol na zmluvách so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a so zdravotnou poisťovňou Dôvera len na mesiac. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Hoci Heger ešte koncom januára sľuboval 283 miliónov eur do rozpočtu pre zdravotníctvo, desiatky miliónov eur stále chýbajú. Zástupcovia zdravotných poisťovní na Slovensku potvrdzujú, že zvýšené platby za poistencov štátu, ktoré majú smerovať do ambulancií, sú len vo výške 147 miliónov eur.

Tieto peniaze však zatiaľ nikto nevidel. „Kedy tieto zvýšené platby prídu, zatiaľ nevieme povedať,“ uviedol hovorca súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Avizované zvýšenie je nereálne

Avizované 20-percentné medziročné zvýšenie oproti vlaňajšku, ku ktorému sa zaviazal rezort zdravotníctva v rámci memoranda, a s ktorými stále operuje aj ministerstvo zdravotníctva, sú preto nereálne.

„Do ambulantného sektoru ide pod 13 percent. K 90 miliónom pribudlo 147 miliónov eur. Považujeme to za krivdu a sklamanie. Ani slovo premiéra v tomto štáte neplatí,“ reagoval prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Členovia Zdravity a Zväzu ambulantných poskytovateľov sa preto rozhodli podpísať zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a zdravotnou poisťovňou Dôvera iba na mesiac.

„Konkrétne cenové navýšenia pre jednotlivé odbornosti sme nevideli. Je to niečo, čo žiadny lekár nechce, a ani nemôže podpísať, ak nevie, akým spôsobom bude jeho práca krytá,“ priblížila výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová.

Predbežné zvyšovanie platieb

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že zvýšenie platieb od februára o 13 percent je len predbežné. Tiež, že pri ďalších rokovaniach medzi poisťovňami a ambulanciami sa bude prihliadať aj na nízko príjmových poskytovateľov.

„Nakoľko zdravotné poisťovne predpokladajú zvýšenie produkcie poskytnutej zdravotnej starostlivosti o dva až päť percent oproti minulému roku poznačenému pandémiou, a to v závislosti od konkrétnej poisťovne, reálne zvýšenie úhrad sa medziročne dostane na úroveň deklarovaných 20 percent,“ priblížila hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

V prípade, že sa tento predpoklad nenaplní, poisťovne opätovne otvoria zmluvy s ambulantným sektorom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál