Na hlavný obsah

Americké balóny opakovane narúšajú čínsky vzdušný priestor

Tvrdí to Peking.

Americké balóny opakovane narúšajú čínsky vzdušný priestor
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína v pondelok (13. 2.) vyhlásila, že balóny Spojených štátov prenikli od januára 2022 do čínskeho vzdušného priestoru už viac ako desaťkrát. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ani pre USA nie je nezvyčajné nelegálne narušovanie vzdušného priestoru iných krajín,“ povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. „Len od (januára) minulého roka americké balóny nelegálne preleteli nad Čínou viac ako 10-krát celkom bez súhlasu čínskych úradov,“ dodal.

Na otázku, ako Čína na tieto údajné incidenty reagovala, hovorca uviedol, že Peking zvolil zodpovednú a profesionálnu reakciu. Dodal, že v prípade ďalších otázok o takýchto amerických balónoch sa treba obrátiť priamo na USA.

Vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom sa vyostrili v posledných týždňoch po tom, čo sa USA rozhodli 4. februára pri pobreží Južnej Karolíny zostreliť predpokladaný čínsky špionážny balón.

Čína tvrdí, že išlo o zatúlaný civilný balón používaný na meteorologické účely. Washington to odmieta s tým, že mal sofistikované špionážne zariadenie.

Za predchádzajúce tri dni okrem toho nad severoamerickým vzdušným priestorom zostrelili tri neidentifikované objekty. V nedeľu (12. 2.) nad Hurónskym jazerom, v sobotu (11. 2.) nad severnou Kanadou a v piatok (10. 1.) nad Aljaškou. O aké objekty išlo, zatiaľ nie je známe, boli však oveľa menšie ako zostrelený balón.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet