Na hlavný obsah

Arménsko odovzdalo Azerbajdžanu návrh na uzavretie mierovej dohody

Tá by ukončila desaťročia trvajúci konflikt oboch krajín o Náhorný Karabach.

Arménsko odovzdalo Azerbajdžanu návrh na uzavretie mierovej dohody
Azerbajdžanskí vojaci sedia v tanku na ceste v azerbajdžanskom okrese Kalbadžar, v samozvanom regióne Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Arménsko odovzdalo Azerbajdžanu plán na uzavretie komplexnej mierovej dohody, ktorá by ukončila desaťročia trvajúci konflikt oboch krajín o región Náhorný Karabach. Oznámil to vo štvrtok (16. 2.) arménsky premiér Nikol Pašinjan, ktorého citovala agentúra AFP.

Obe tieto postsovietske republiky viedli o Náhorný Karabach, horskú oblasť Azerbajdžanu obývanú prevažne Arménmi, už dve vojny.

Druhá karabašská vojna – z jesene 2020 – si vyžiadala približne 6 500 obetí. A to, kým boje neukončilo prímerie vyrokované Ruskom, v dôsledku ktorého prišlo Arménsko o rozsiahle územia.

Snahy medzinárodného spoločenstva o trvalé mierové urovnanie tohto konfliktu zatiaľ neboli úspešné.

Pašinjan vo štvrtok oznámil, že Jerevan tento týždeň ukončil „ďalšiu fázu prípravy projektu mierovej dohody a nadviazania (diplomatických) vzťahov“ s Baku.

„Azerbajdžanu bol odovzdaný projekt komplexnej dohody,“ povedal prezident na štvrtkovom zasadnutí arménskej vlády. Ak bude dokument pre Azerbajdžan akceptovateľný a podpísaný, mal by podľa Pašinjana „priniesť trvalý mier“.

Toto vyhlásenie prichádza v období, keď medzi oboma znepriatelenými krajinami opäť narastá napätie, a to pre azerbajdžanskú blokádu tzv. Lačinského koridoru. Ide o jedinú cestu, ktorá spája Arménsko s Náhorným Karabachom.

Jerevan v tejto súvislosti obviňuje Baku zo snáh o etnickú čistku, respektíve vyhnanie karabašských Arménov, ktorým v dôsledku blokády dochádzajú potraviny, lieky i pohonné hmoty.

Blokádu oficiálne uskutočňujú len azerbajdžanskí aktivisti protestujúci proti nelegálnej ťažbe surovín. Podľa Arménska však ide o akciu podporovanú azerbajdžanskou vládou, čo však Baku popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet