Na hlavný obsah

Bol to pre nás krst ohňom, hovoria slovenskí záchranári po návrate z Turecka

Prišli skôr pre zhoršujúcu sa životnú situáciu.

Bol to pre nás krst ohňom, hovoria slovenskí záchranári po návrate z Turecka
Na snímke slovenskí záchranári, ktorí sa vrátili z Turecka, kde zasahovali po ničivom zemetrasení, vystupujú z lietadla v Bratislave. Foto: TASR

Slovenskí záchranári sa v nedeľu (12. 2.) po šiestich dňoch záchranných prác vrátili z Turecka. Prišli o niečo skôr, a to najmä pre zhoršujúcu sa bezpečnosť v oblasti postihnutej zemetrasením.

Pri záchrane preživších po ničivom zemetrasení v Turecku sa nedalo spoliehať na nacvičené operačné a metodické postupy. Všetko sa muselo diať pri absolútnej improvizácii a pri absolútnom ohrození života. zdôraznil veliteľ tímu Igor Žiak. „Bol to pre nás krst ohňom,“ netajil.

Vyzdvihol odvahu, profesionalitu i morálku každého jedného člena v jednotke. „Nechali tam kus seba, kedykoľvek a kdekoľvek by som s nimi do podobnej akcie išiel,“ zdôraznil. Na kolegoch ocenil schopnosť prispôsobiť sa náročným situáciám a prijímať v zložitých, riskantných podmienkach dôležité rozhodnutia.

„A keďže sú to všetci chlapi na správnom mieste, pomohli sme predĺžiť život minimálne piatim dospelým a jednému dieťaťu,“ uviedol v súvislosti so šiestimi osobami z 12 preživších, ktorých Slováci zachránili a ktorí sú už mimo ohrozenia života.

V oblasti rastie napätie

Žiak upozornil, že záchrannú misiu naplánovali na sedem dní. Dôvodom návratu však okrem znižujúcej sa šance na záchranu zavalených osôb boli aj zhoršujúce sa bezpečnostné podmienky.

„Katastrofa v dôsledku zemetrasenia sa mení na ťažkú humanitárnu situáciu s rastúcim napätím. Tí, ktorí prežili, ostali bez prístrešia, sú hladní a je im zima,“ opísal Žiak situáciu v lokalite, ktorú zasiahlo zemetrasenie. Priznal, že záchranárov domácimi tlačili do stále nebezpečnejších záchranných akcií.

Záchranárov na letisku privítali dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger a dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO), rovnako tak zástupcovia rezortu vnútra i zahraničných vecí a európskych záležitostí. Všetci vyzdvihli prácu záchranárov a poďakovali sa im za reprezentáciu krajiny.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok (6. 2.). Nešťastie si v oboch krajinách podľa miestnych úradov vyžiadalo už viac ako 28 000 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko