Na hlavný obsah

Británia a EÚ sa blížia pobrexitovej dohode o Severnom Írsku

Uzavreli colnú dohodu.

Británia a EÚ sa blížia pobrexitovej dohode o Severnom Írsku
Na snímke vlajka Severného Írska. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Británia a Európska únia uzavreli colnú dohodu, ktorá by mohla otvoriť cestu k ukončeniu sporov ohľadom Severného Írska po odchode Británie z Európskej únie (EÚ).

EÚ okrem toho, že prijala plán, ktorý by zabránil nutnosti rutinných kontrol výrobkov smerujúcich do Severného Írska, tiež súhlasila, že Európsky súdny dvor by mohol rozhodovať o otázkach severného Írska len vtedy, ak mu prípad postúpia severoírske súdy. Informoval o tom web denníka The Times s odvolaním sa na informované zdroje.

Colnú časť britsko-únijnej dohody chceli vyjednávači verejne predstaviť už v decembri, no na poslednú chvíľu oznámenie zrušili, píše denník.

Podľa jedného zo zdrojov sa EÚ obávala, že by premiér Rishi Sunak nepresadil celý balík u severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) ani u stúpencov brexitu vo vlastnej Konzervatívnej strane. Londýnsky zdroj uviedol, že Sunak chcel mať celú dohodu pripravenú na podpis, namiesto toho, aby ju oznamoval po častiach.

Ustupovanie z požiadaviek

Podľa oboch zdrojov museli obe strany ustupovať zo svojich požiadaviek. Colná dohoda v mnohom vychádza z britského návrhu. Tovar pre severoírsky trh nebude kontrolovaný. Tovar určený na ďalší vývoz prejde colnou kontrolou v prístavoch v Severnom Írsku, opisuje dohoda The Times. Británia a EÚ budú navyše zdieľať údaje o pohybe prepravcov.

Podľa britských zdrojov Brusel urobil významné ústupky aj v otázkach jurisdikcie európskeho súdu. Brusel doteraz trval na tom, že by Európska komisia mala mať možnosť odovzdávať prípady priamo súdu. Jeden zo zdrojov dodal, že EÚ sa od svojho pôvodného postoja veľmi vzdialila. Dohoda podľa neho nikoho nepoteší, ale je nádej, že všetkých dostatočne uspokojí.

Rozhovory o severoírskom protokole, teda o tej časti brexitovej dohody, ktorá hovorí o kontrolách tovaru medzi Severným Írskom a zvyškom Británie, po sedemmesačnej pauze obnovili vlani v októbri.

Šéf britskej diplomacie James Cleverly na začiatku roka uviedol, že rokovania postupujú pomerne rýchlo.

Jeden z vládnych zdrojov dodal, že existuje „silná zhoda“, že spor o protokol nemožno nechať pokračovať. Zatiaľ sú však všetci opatrní a nechcú sa bližšie vyjadriť k tomu, kedy by mohla byť dohoda formálne oznámená. Je však želaním oznámiť balík pred výročím Belfastskej dohody, teda pred 10. aprílom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet