Na hlavný obsah

Britský policajt dostal za sexuálne delikty doživotie

Priznal sa k 24 znásilneniam.

Britský policajt dostal za sexuálne delikty doživotie
Na nedatovanej policajnej snímke David Carrick. Foto: TASR/AP

Bývalého príslušníka londýnskej metropolitnej polície Davida Carricka, ktorý sa priznal k 24 znásilneniam a ďalším sexuálnym útokom, v utorok (7. 2.) odsúdili na doživotný trest väzenia s možnosťou predčasného prepustenia najskôr za 30 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prokuratúra uviedla, že 48-ročný Carrick zneužíval svoje postavenie na zastrašovanie mnohých svojich obetí. Tým zdôrazňoval, že ich obvineniam by proti slovu policajta nikto neveril.

Carrick sa priznal k celkovo 49 bodom obžaloby, vrátane 24 prípadov znásilnenia. Sexuálne útoky sa týkali 12 obetí v rokoch 2003 až 2020.

Carricka 7. februára odsúdili na doživotný trest. Vo väzení musí stráviť najmenej 32 rokov, od ktorých sa odčíta doba, ktorú už si z trestu odpykal, napísala agentúra Reuters. Zástupkyňa šéfa metropolitnej polície Barbara Grayová v nedeľňajšom (5. 2.) vyhlásení vyjadrila úprimnú ľútosť nad ujmami, ktoré Carrick svojim obetiam spôsobil.

„Sklamali sme ich, pretože sme v radoch metropolitnej polície nedokázali identifikovať muža, ktorý páchal tie najstrašnejšie činy,“ povedala. Londýnskou metropolitnou políciou otriasli v posledných rokoch škandály týkajúce sa korupcie, rasizmu i sexuálneho násilia.

Jedným z prípadov boli v roku 2021 únos, znásilnenie a brutálna vražda Londýnčanky Sarah Everardovej, za ktoré bol na doživotie odsúdený policajt Wayne Couzens. Ten na únos mladej ženy zneužil služobný preukaz.

Šéf metropolitnej polície Mark Rowley, ktorý bol vymenovaný do svojej funkcie vlani v júli, sľúbil, že obnoví dôveru ľudí v políciu.

Carrick sa okrem znásilnenia priznal aj pokusom o znásilnenie, sexuálnym útokom, protiprávnemu zadržiavaniu a nátlakovému správaniu. Carrickov právnik Alisdair Williamson súdu povedal, že jeho klient „prijíma za svoje činy plnú zodpovednosť“. „Nemôže žiadať o zľutovanie a tiež tak nerobí,“ poznamenal Williamson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet