Na hlavný obsah

Budaj: Spoluprácu som ŠtB sľúbil, ale nikdy som ju nevykonával

Z postu ministra neplánuje odísť.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).
Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).Foto: TASR

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) priznal, že Štátnej bezpečnosti (ŠtB) spoluprácu sľúbil, no nikdy ju nevykonával. Z ministerského kresla neplánuje odísť. Povedal to vo štvrtok (2. 2.) v reakcii na objavený dokument niekdajšej tajnej služby.

„Spoluprácu som eštebákom sľúbil, nikdy som ju však nevykonával,“ povedal Budaj s tým, že robil pravý opak, teda konal proti vtedajšiemu režimu. Budajov spis pochádza z roku 1979 a figuroval v ňom pod krycím menom Domovník.

Dokument našiel český historik Prokop Tomek. Stalo sa tak pri príprave dokumentárneho seriálu RTVS ŠtB: Prísne tajné o praktikách niekdajšej komunistickej tajnej služby. Zverejnenie spisu minister privítal, no odmieta donášanie na priateľov.

„Zo zväzku sa nedá dokázať, že by som podával akékoľvek správy o ľuďoch, ktoré boli zapísané v zozname osôb,“ priblížil Budaj. Tvrdí, že ŠtB viackrát cielene klamal.

Štátna bezpečnosť vnímala Budaja ako neseriózneho spolupracovníka a spoluprácu s ním neskôr ukončila. Z dokumentov, ktoré má Ústav pamäti národa k dispozícii, podľa neho vyplýva, že v plnom rozsahu neinformoval o získaných poznatkoch a bez ich vedomia sa angažoval pri organizovaní nelegálnych kultúrnych podujatí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko