Na hlavný obsah

Budúci balík sankcií EÚ proti Moskve bude mieriť na komponenty v dronoch

Uviedla to predsedníčka Európskej komisie.

Budúci balík sankcií EÚ proti Moskve bude mieriť na komponenty v dronoch
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Budúci balík sankcií Európskej únie proti Moskve bude mieriť na komponenty v dronoch, ktorými Rusko útočí na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters to v piatok (3. 2.) v Kyjeve uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ten povedal, že únijné sankcie by mali smerovať k tomu, aby Moskva nemohla obnoviť svoj vojenský potenciál. Šéf Európskej rady Charles Michel zdôraznil, že budúcnosť Ukrajiny je v EÚ.

Šéfovia únijných inštitúcií v Kyjeve podľa agentúry AFP ocenili ukrajinské úsilie pri snahe krajiny o vstup do EÚ, ale neoznámili časový plán. Kyjev pritom usiluje o čo rýchlejší prijímací proces a niektorí ukrajinskí politici v minulosti spomenuli vstup už v roku 2026.

Von der Leyenová povedala, že Ukrajina potrebuje pri svojom úsilí o členstvo v európskom bloku splniť určité ciele. „Neexistuje žiadny pevný časový plán, ale existujú ciele, ktoré musíte dosiahnuť,“ povedala šéfka Európskej komisie na spoločnej tlačovej konferencii. EÚ dlhodobo zdôrazňuje nutnosť dokončenia potrebných reforiem na Ukrajine.

Ukrajinská snaha o členstvo v EÚ

Zelenskyj medzitým na sociálnej platforme telegram uviedol, že jeho krajina nepremárni jediný deň na ceste k členstvu v EÚ. „Dnešný samit Ukrajiny a EÚ je silným symbolom toho, že prekonáme všetky prekážky, aby sme posilnili naše partnerstvo a integráciu,“ napísal Zelenskyj. „Náš cieľ je úplne jasný: Začať rokovania o členstve Ukrajiny v Európskej únii,“ dodal.

Ukrajinský prezident už skôr vyzval Európsku úniu na prijatie ešte tvrdších opatrení proti Rusku, ktoré takmer pred rokom napadlo jeho krajinu. O novom balíku sankcií rokoval s Von der Leyenovou vo štvrtok (2. 2.).

EÚ podľa skoršieho vyjadrenia šéfky EK počíta s prijatím ďalších sankcií – konkrétne desiateho balíka – proti Moskve na výročie vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Rusko vojensky napadlo susednú krajinu vlani 24. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet