Na hlavný obsah

Bývalý filmový producent Weinstein si za znásilnenie odpyká 16 rokov vo väzení

Odsúdili ho aj za sexuálne napadnutie bývalej asistentky.

Bývalý filmový producent Weinstein si za znásilnenie odpyká 16 rokov vo väzení
Bývalý filmový producent Harvey Weinstein na súde. Foto: ČTK/AP/Etienne Laurent

Sudkyňa v americkom Los Angeles uložila trest 16 rokov väzenia bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, ktorého odsúdili za znásilnenie vo svojom druhom procese týkajúcom sa sexuálneho zneužívania žien.

Pred tromi rokmi v New Yorku dostal 23 rokov odňatia slobody a druhý trest si začne odpykávať až po uplynutí toho pôvodného. Podľa webu Variety je prakticky isté, že niekdajší velikán Hollywoodu strávi zvyšok života za mrežami.

Verdikt pramení z napadnutia nemenovanej modelky a herečky, ktoré sa odohralo v hoteli v Los Angeles v roku 2013. Weinstein v minulom procese čelil aj obvineniam zo zneužitia ďalších troch žien, porota však uznala jeho vinu iba v prípade jednej zo sťažovateliek. Od obvinení spojených s ďalšou údajnou obeťou ho oslobodili a u zvyšných dvoch nedospeli k záveru.

Odsúdený, ktorý bude mať v marci 71 rokov, trvá na nevine aj v prípade, za ktorý si vo štvrtok (23. 2.) vypočul trest. Pred oznámením výšky trestu v súdnej sieni vyhlásil, že dotyčnú ženu ani nepoznal.

Z obťažovania ho obvinilo viac ako 80 žien

Modelka a herečka, ktorá na súde vystupovala anonymne, počas jeho príhovoru plakala, píše AP, a tesne predtým opísala, ako ju skúsenosť s Weinsteinom poznačila.

„Pred tou nocou som bola veľmi šťastná a sebavedomá žena. Do budúcnosti som sa pozerala s nadšením. Všetko sa zmenilo, keď ma obžalovaný brutálne napadol. Žiadny trest nie je dosť dlhý na odčinenie škody,“ povedala.

V roku 2020 bol Weinstein v New Yorku odsúdený za sexuálne napadnutie bývalej asistentky a znásilnenie herečky Jessicy Mannovej. Verejne ho počas posledných rokov obvinilo zo sexuálneho obťažovania či zneužitia viac ako 80 žien.

Bývalý šéf produkčných spoločností Miramax a The Weinstein Company podľa ich výpovedí po desaťročia zneužíval svoj vplyv, aby dostával svoje obete do zraniteľných pozícií.

Jeho škandál vypukol v roku 2017 po publikovaní článku denníka The New York Times. Ten spustil lavínu obvinení proti ďalším známym mužom označovanú ako hnutie MeToo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet