Na hlavný obsah

Cena obilia na trhu klesla, chlieb však zrejme lacnejší nebude

Vysoké ceny obilia držala hore najmä neistota z vojny.

Cena obilia na trhu klesla, chlieb však zrejme lacnejší nebude
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európsky trh zapĺňa obilie z Ukrajiny, čo automaticky znižuje jeho cenu na trhoch. Výsledkom však je, že slovenským farmárom leží obilie v skladoch. Hovoria, že aj keby ho predali pod cenu, chlieb lacnejší nebude.

Vlani v lete predávali farmári tonu obilia za vyše 350 eur. Vysoké ceny držala hore najmä neistota z vojny. V súčasnosti sa karta obrátila a vajnorskému družstvu ponúkajú výrobcovia potravín za tonu obilia 220 eur.

Viacerí výrobcovia potravín siahajú radšej po obilí z Ukrajiny. Zamínované koridory slovenskému susedovi stále nedovoľujú vyvážať obilie do tretích krajín v takej miere, ako kedysi. A tak sa drží na európskom trhu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Agro zástupcovia z Vyšehradskej štvorky už vyzvali Európsku komisiu, aby sa začala problémom zaoberať. Podľa nich by mohla vo vlastnej réžii ukrajinské obilie nakupovať a následne exportovať na africké či ázijské trhy.

Hoci sú ceny poľnohospodárskych komodít nižšie, podľa analytika Ľubomíra Drahovského to neznamená, že aj výrobky z nich budú automaticky lacnejšie. „Myslím si, že potravinárska lobby udrží ceny, ktoré si vybojovala, lebo nikto nechce byť populista a zlacňovať ceny potravín. Potraviny pôjdu dole vtedy, ak pôjde dole celá inflácia,“ vysvetlil analytik.

„Musíme povedať, že samotná komodita nie je hlavná zložka, ktorá sa podieľa na výslednej cene slovenského chleba alebo výrobkov. Je tam cena práce, energií,“ vysvetlila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika