Na hlavný obsah

Ceny bytov a domov v závere minulého roka oproti letu mierne klesli

Zapríčinil to najmä pokles cien starších nehnuteľností.

Ceny bytov a domov v závere minulého roka oproti letu mierne klesli
Na snímke nájomný bytový dom v obci Oravská Polhora. Foto: TASR

Realizačné ceny nehnuteľností na bývanie v závere minulého roka oproti letu mierne klesli. Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR to zapríčinil najmä pokles cien starších bytov a domov. Ceny nehnuteľností klesli o 0,8 percent. Ide o prvý pokles po šiestich štvrťrokoch rastov.

Túto zmenu si ŠÚ SR vysvetľuje najmä medzikvartálnym znížením cien už existujúcich nehnuteľností. Nové nehnuteľnosti však v porovnaní s predošlým štvrťrokom pokračovali v raste – oproti tretiemu štvrťroku sa zvýšili o 1,7 percenta.

V porovnaní so situáciou na trhu s nehnuteľnosťami so štvrtým štvrťrokom 2021 boli ceny bytov a domov drahšie o 9,7 percenta. „Skončilo sa tak obdobie dvojciferných medziročných rastov cien predávaných nehnuteľností,“ uviedol ŠÚ SR. Príčinu vidia analytici s brzdením dynamiky zdražovania existujúcich aj nových nehnuteľností.

Dlhodobejšie porovnanie ukazuje, že aktuálne ceny nehnuteľností boli vyššie o 85 percent než bol priemer roka 2010. „Ceny existujúcich nehnuteľností v priebehu jedenásť rokov zvýšili predajné ceny o 95 percent, nové nehnuteľnosti o takmer 70 percent,“ píše ŠÚ SR.

Graf realizačných cien nehnuteľností na Slovensku a ich medziročné porovnanie.
Graf realizačných cien nehnuteľností na Slovensku a ich medziročné porovnanie. Foto: Štatistický úrad SR

Zmeny cien nehnuteľností v regiónoch

Vývoj cien v regiónoch bol značne rozdielny, uvádza ŠÚ SR. V štyroch z ôsmich krajov Slovenska realizačné ceny existujúcich nehnuteľností medzikvartálne zlacňovali. Ďalšie štyri kraje zaznamenali rast cien, ale oveľa nižším tempom ako v predošlých obdobiach.

V porovnaní s tretím štvrťrokom minulého roka ceny nehnuteľností klesali až v šiestich krajoch. V Žilinskom a Nitrianskom kraji dokonca o viac než desať percent.

Ceny nových nehnuteľností boli medzikvartálne nižšie v dvoch krajoch, a to v Žilinskom a Košickom.

„K prepadu cien všetkých nehnuteľností na medziročnej báze došlo len v jedinom, v Žilinskom kraji. V ostatných siedmich krajoch rast cien pokračoval, ale pomalšie ako v predošlých štvrťrokoch,“ vysvetľujú analytici.

Medziročné zmeny realizačných cien nehnuteľností v krajoch na Slovensku.
Medziročné zmeny realizačných cien nehnuteľností v krajoch na Slovensku. Foto: Štatistický úrad SR

Najmiernejší zvýšenie cien o 4,1 percenta zaznamenali predaje nehnuteľností v Nitrianskom kraji. V ostatných šiestich krajoch boli ceny medziročne vyššie dvojciferne a v Trnavskom kraji sa dostali cez hranicu 15 percent.

Jediný región, v ktorom sa rast cien zdynamizoval, bol Bratislavský kraj. Medziročné zdražovanie v tomto regióne prekročilo 12 percent. Analytici tento nárast vysvetľujú najmä zrýchleným rastom cien nových nehnuteľností, ktoré prekonalo brzdenie zdražovania tých starších.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika