Na hlavný obsah

Z dlhodobého hľadiska je výhodnejšia kúpa bytu ako nájom, tvrdia odborníci

Mnohí ľudia aj napriek tomu končia v nájmoch.

Z dlhodobého hľadiska je výhodnejšia kúpa bytu ako nájom, tvrdia odborníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Realitný trh má za sebou turbulentné obdobie. Počas tzv. zlatých hypoték, keď sa úrokové sadzby dostali pod jedno percento, bolo trendom nehnuteľnosť skôr kupovať, než bývať v nájme. Splácanie úveru pritom neraz vyšlo lacnejšie než nájomné. V súčasnosti sú však drahšie obe možnosti.

Dávať tisícky eur niekomu a ani po rokoch nič nevlastniť nie je podľa realitných maklérov najlepšie riešenie. „Z dlhodobého hľadiska je kúpa vlastnej nehnuteľnosti vždy dobrý nápad,“ priblížil odborník na realitný trh Viktor Obtulovič.

Ponuka voľných bytov je aktuálne veľká. Navyše, ceny niektorých po dlhom čase o niečo klesli.

„Prenájom je vhodná alternatíva dočasného riešenia, keď si napríklad sporím financie, aby som si mohol dovoliť kúpu svojej vlastnej nehnuteľnosti do budúcna,“ dodal odborník. Získať hypotéku však už nie je jednoduché. Podmienky sa sprísnili.

Navyšovanie úrokových sadzieb

„Tým, ako sa navýšili alebo ako často sa navyšujú úrokové sadzby v komerčných bankách, sa znížil limit pre nový úver pre dlžníka o takmer 30 000 eur,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

V praxi to znamená, že ak banka klientovi v čase nízkych úrokov vypočítala, že maximálne môže dostať 220 000 eur, v súčasnosti je to už len 190 000 eur, a to práve pre vyššie úrokové sadzby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nový štandard bude 4,5-percentná úroková sadzba. To v praxi znamená, že pri hypotéke vo výške 200 000 eur, keď sa úroková sadzba navýši, je to drahšie o viac ako 300 eur,“ dodal Obtulovič.

Priemerná splátka hypotéky v takomto prípade vyjde aj na 700 eur. Po tom, ako zdraželi aj nájmy, je teda porovnateľná s mesačným nájmom dvojizbového bytu v hlavnom meste. Mnohí ľudia aj napriek tomu končia v nájmoch. Nie však dobrovoľne, ale preto, lebo im banka hypotéku nedá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika