Na hlavný obsah

Ceny palív začali klesať, nafta je opäť lacnejšia ako benzín

Ako dlho však nižšie ceny vydržia, sa teraz nevie.

Ceny palív začali klesať, nafta je opäť lacnejšia ako benzín
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Nafta je po vyše pol roku opäť lacnejšia ako benzín. Čerpacie stanice navyše zlacňujú plošne takmer všetky palivá. Koľko vydržia priaznivé ceny bude závisieť aj od toho, ako sa Európa vyrovná so svojou závislosťou od nafty.

Karta sa otočila a ceny na totemoch sa vrátili do normálu. Diesel je lacnejší ako benzín. Majitelia naftových motorov na to čakali od začiatku minulého leta. Rozdiel v priemernej cene benzínu a nafty je aktuálne síce len dva centy, no pri 50 litrovej nádrži je úspora v prospech diesla jedno euro. Opäť sa týmto autám môže vrátiť prívlastok „úspornejšie“.

„Môžeme povedať, že ide o určitú normalizáciu trhu s pohonnými látkami, pretože vždy sme boli zvyknutí na to, že ceny benzínu sú vyššie a diesla nižšia,“ povedal analytik Dominik Hapl.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po ruskej invázii na Ukrajinu nastal na trhu s palivami šok. Dieselová Európa potrebovala nájsť alternatívu k rope spoza Uralu. Hon na nové zdroje sa ukázal ako úspešný. Zásoby diesla sú aktuálne vyššie, ako dokázali spáliť európske motory.

,,To, či sa diesel zase vráti na vyššie úrovne než benzín, je zatiaľ veľmi otázne. Samozrejme, bude to záležať od ponuky, dopytu, množstva zásob či produkcie jednotlivých rafinérií,“ dodal Hapl.

Či to bude už natrvalo, alebo ako dlho ešte bude diesel lacnejší, teraz presne nikto nevie. Podľa analytika je situácia na trhu taká, že by cena ropy mohla ešte mierne klesnúť, čo hrá do karát peňaženkám vodičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika