Na hlavný obsah

Český expremiér Nečas dostal od súdu ročnú podmienku

Prípad sa týka kauzy zneužitia vojenského spravodajstva.

Český expremiér Nečas dostal od súdu ročnú podmienku
Bývalý český premiér Petr Nečas. Foto: ČTK/Ondřej Deml

Za nepravdivú výpoveď v prospech manželky uložil súd českému expremiérovi Petrovi Nečasovi ročný podmienečný trest väzenia. Zaplatiť má aj pokutu vo výške 100 000 korún (4 200 eur). Rozsudok nie je právoplatný, uvádza televízia ČT24.

Prípad sa týka kauzy zneužitia Vojenského spravodajstva šéfkou kancelárie vtedajšieho premiéra Nečasa Janou Nagyovou, v súčasnosti Nečasovou. Expremiér tvrdí, že z obáv pre svoju bezpečnosť vtedy požiadal vedúcu kancelárie, aby kontaktovala Vojenské spravodajstvo.

Nečasová však podľa právoplatného rozsudku výlučne z vlastnej iniciatívy nezákonne úkolovala vojenských spravodajcov, aby zariadili sledovanie vtedajšej premiérovej ženy Radky. Získaním informácií o jej predpokladanej nevere chcela urýchliť Nečasov rozvod. Kauza prispela v roku 2013 k pádu vlády.

Súd Nečasovej v marci 2019 uložil trest tri roky väzenia s päťročným podmienečným odkladom a zákaz pôsobiť vo vedúcich funkciách štátnej správy na desať rokov. Český prezident Miloš Zeman pred dvoma týždňami udelil Nečasovej milosť v tejto kauze a odpustil jej skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet