Na hlavný obsah

Čína a Rusko chcú svet bez nadvlády jedného štátu

Vysoký čínsky predstaviteľ sa stretol s Putinom i Lavrovom.

Čína a Rusko chcú svet bez nadvlády jedného štátu
Vedúci ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang I (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve v stredu 22. februára 2023. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin označil spoluprácu medzi Pekingom a Moskvou za dôležitú pre „stabilizáciu medzinárodnej situácie“. Povedal to počas stretnutia s vedúcim ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang Im v stredu (22. 2.) v Moskve. Informovali o tom agentúra AFP a webová stránka stanice BBC.

„Spolupráca medzi Čínou a Ruskom na celosvetovej scéne je veľmi dôležitá na stabilizáciu medzinárodnej situácie,“ povedal ruský prezident po stretnutí.

Vzťahy oboch krajín sa podľa Putina vyvíjajú dobre a tento rok by mohli dosiahnuť novú úroveň v oblasti obchodu, píše BBC.

Ruský prezident tiež uviedol, že očakáva návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.
Wang I prisľúbil, že vzťahy medzi Čínou a Ruskom nepodľahnú tlaku ďalších krajín. Peking a Moskva sú podľa jeho slov pripravené prehĺbiť strategickú spoluprácu.

Wang I sa v stredu s Moskve stretol aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Počas rokovania vyjadril odhodlanie Ruska a Číny k podpore „multipolárneho“ sveta bez hegemónií.

Takisto uviedol, že chce pracovať na posilnení a prehĺbení vzťahov medzi Moskvou a Pekingom. Očakáva, že v stredu uzavrú nové dohody.

Čínsky diplomat tiež uviedol, že „pod strategickým vedením Si Ťin-Pchinga a Putina“ budú vzťahy medzi týmito dvomi krajinami aj naďalej fungovať na najvyššej úrovni, píše stanica CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet