Na hlavný obsah

Parlament schválil pozastavenie účasti Ruska na zmluve Nový START

Tá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Parlament schválil pozastavenie účasti Ruska na zmluve Nový START
Americká exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová (vpravo) a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov (vľavo) si 5. februára 2011 v Mníchove vymenili dokumenty o ratifikácii zmluvy Nový START. Foto: TASR/AP

Ruský parlament v stredu (22. 2.) schválil pozastavenie účasti Ruska na zmluve Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Informovali o tom ruské tlačové agentúry.

Príslušný návrh zákona odsúhlasili najprv poslanci v dolnej komore – Štátnej dume, popoludní ho odhlasovali tiež členovia hornej komory – Rady federácie. Urobili tak deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v prejave o stave krajiny vyhlásil, že Rusko účasť v dohode pozastavuje,

Šéf Kremľa podľa agentúry Interfax dume príslušný dokument na schválenie predložil už v utorok. Zákon o pozastavení účasti Ruska v zmluve Nový START nadobudne účinnosť dňom jeho zverejnenia. Rozhodnutie o prípadnom obnovení účasti Ruska na dohode podľa agentúry TASS bude robiť ruský prezident.

„Musím dnes oznámiť, že Rusko pozastavuje účasť na zmluve Nový START. Opakujem, neodstupuje od zmluvy, ale pozastavuje účasť,“ citovala v utorok Putina agentúra TASS.

Rusko účasť obnoví, až dostane vysvetlenie, akým spôsobom zmluva zoberie do úvahy „celkový úderný arzenál Severoatlantickej aliancie“, uviedol ruský prezident.

Ruská diplomacia však večer oznámila, že Moskva bude ďalej dodržiavať limity ukotvené v dohovore. Tie obmedzujú jadrové arzenály dvoch mocností maximálne na 1 550 „strategických“ jadrových zbraní a 700 medzikontinentálnych striel či bombardérov.

Ruské ministerstvo obrany v stredu tiež uviedlo, že má v úmysle naďalej dodržiavať obmedzenia vyplývajúce z dohody.

Návrat k zmluve?

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že ruský návrat k účasti v zmluve Nový START bude závisieť od postoja Západu.

„Akonáhle bude ochota vziať do úvahy naše obavy, potom sa situácia zmení,“ uviedol kremeľský hovorca podľa agentúry TASS. Prvotná reakcia predstaviteľov „kolektívneho Západu“ podľa neho neukazuje pripravenosť konať.

Kroky Ruska vyvolali znepokojenie vo Washingtone a európskych metropolách, podotkla v stredu agentúra Reuters. Americký minister zahraničia Antony Blinken Putinove vyjadrenia v utorok označil za nezodpovedné.

„Zostávame pripravení s Ruskom kedykoľvek rokovať o obmedzovaní (počtu) strategických zbraní, bez ohľadu na všetko ostatné, čo sa deje v našom vzťahu alebo vo svete,“ uviedol Blinken podľa BBC. Podľa Washingtonu nie je jasné, či bude mať oznámenie praktické dôsledky.

Putin v tradičnom posolstve k federálnemu zhromaždeniu v utorok tiež znovu označil za vinníka vojny na Ukrajine Západ a obvinil ho zo snahy zničiť Rusko. Niekoľko hodín po ňom vystúpil vo Varšave americký prezident Joe Biden, ktorý v prejave vyhlásil, že Moskva na Ukrajine nikdy nedosiahne víťazstvo.

Podľa šéfa Bieleho domu podpora Ukrajiny nepoľaví. Rusko pred takmer rokom vojensky napadlo svojho suseda a západné krajiny Kyjev podporujú okrem iného dodávkami zbraní, aby sa krajina proti agresorovi mohla brániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet