Na hlavný obsah

Čína označila chystanú návštevu predsedníčky českej snemovne na Taiwane za chybný krok

Vyzvala na zrušenie cesty.

Čína označila chystanú návštevu predsedníčky českej snemovne na Taiwane za chybný krok
Na snímke predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová. Foto: ČTK/Hájek Ondřej

Čína vo štvrtok (2. 2.) označila plánovanú návštevu predsedníčky Poslaneckej snemovne Markéty Pekarovej Adamovej na Taiwane za nesprávne rozhodnutie a vyzvala na jej zrušenie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničia.

„Čína je rozhodne proti tomu, aby krajiny, s ktorými má diplomatické vzťahy, nadväzovali oficiálne styky s Taiwanom. Vyzývame príslušné strany, aby svoje nesprávne rozhodnutie zrušili, „uviedla hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning.

Predsedníčka českej Snemovne Pekarová Adamová sa chystá navštíviť Taiwan na konci marca. Sprevádzať ju má delegácia podnikateľov, zástupcov miest i vedecko-výskumných a vzdelávacích organizácií.

O ceste a ďalších témach v stredu (1.2.) rokovala prostredníctvom videohovoru s taiwanským ministrom zahraničia Josephom Wuom. Taiwan navštívil už v roku 2020 predseda Senátu Miloš Vystrčil.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Pavel telefonoval s prezidentkou Taiwanu

Protesty čínskej strany vyvolal aj pondelňajší (30. 1.) telefonát zvoleného českého prezidenta Petra Pavla s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Pavel podľa čínskej diplomacie ustúpil od svojich slov, že treba rešpektovať princíp jednej Číny, čo podľa Pekingu uvádzal počas volebnej kampane.

Svetové médiá upozornili, že Pavel sa stal prvou európskou zvolenou hlavou štátu, ktorá s taiwanskou prezidentkou telefonovala. Necelý mesiac po zvolení za amerického prezidenta telefonoval s Cchaj Jing-wen v roku 2016 Donald Trump.

V auguste navštívila Taiwan predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, na čo Čína reagovala rozsiahlymi vojenskými manévrami. Väčšina krajín sa ale kontaktom s Taiwanom na vysokej úrovni vyhýba, pretože nechce druhú najväčšiu svetovú ekonomiku Čínu provokovať, píše agentúra Reuters.

Agentúra v tejto súvislosti pripomenula, že Čína obmedzila diplomatické vzťahy s Litvou a začala vyvíjať tlak na nadnárodné spoločnosti, aby túto pobaltskú krajinu vyradili zo svojich dodávateľských reťazcov, pretože umožnila Taiwanu otvoriť vo Vilniuse zastupiteľský úrad pod jeho názvom.

Peking tiež uvalil sankcie na námestníčku litovského ministra dopravy Agne Vaiciukevičiutéovú pre jej návštevu Taiwanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet