Na hlavný obsah

Čína potvrdila, že po zostrelení balóna odmietla telefonát so šéfom Pentagónu

Incident považuje za nezodpovedný a veľmi chybný prístup USA.

Čína potvrdila, že po zostrelení balóna odmietla telefonát so šéfom Pentagónu
Pozostatky čínskeho balónu sa pohybujú nad Atlantickým oceánom. Foto: TASR/AP

Čína vo štvrtok (9. 2.) potvrdila, že odmietla telefonický rozhovor s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom v dôsledku „nezodpovedného“ rozhodnutia Spojených štátov zostreliť čínsky balón. Informovala o tom agentúra AFP.

„Tento nezodpovedný a veľmi chybný prístup USA nevytvára atmosféru potrebnú pre dialóg a výmenu názorov medzi našimi armádami,“ uviedlo čínske ministerstvo obrany.

„Spojené štáty trvali na použití sily pri napadnutí balóna, čím vážne porušili medzinárodné postupy a nadstavili zlý precedens. Čína si vyhradzuje právo na použitie nevyhnutných prostriedkov na riešenie podobných situácií,“ dodalo.

Americké letectvo zostrelilo počas uplynulého víkendu veľký biely balón. Washington sa domnieva, že ho používali na špionáž. Peking priznal, že balón pochádza z Číny. Trvá však na tom, že mal civilné využitie.

Pre incident sa odložila plánovaná návšteva amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v Pekingu, ktorá mala zmierniť napätia. Blinken pritom uviedol, že sa snažil s Čínou udržať komunikáciu.

Pentagón počas týždňa informoval, že Čína po zostrelení balóna odmietla telefonát Lloyda s jeho čínskym náprotivkom Wej Feng-cheom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet