Na hlavný obsah

USA vyzdvihli z mora časť trosiek čínskeho balóna, ktorý podozrievajú zo špionáže

Vrátiť trosky balóna Číne nemá Washington v úmysle.

USA vyzdvihli z mora časť trosiek čínskeho balóna, ktorý podozrievajú zo špionáže
Balón sa vznášal vo vysokej nadmorskej výške nad mestom Billings v americkom štáte Montana. Foto: TASR/AP

Americká armáda vyzdvihla časť trosiek čínskeho balóna, ktorý v sobotu (4. 2.) zostrelilo americké stíhacie lietadlo nad americkými teritoriálnymi vodami. Podľa agentúry AFP to v pondelok (6. 2.) povedal bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Spojené štáty sa budú snažiť nájsť čo najviac zvyškov balóna, aby mohli určiť jeho špionážne schopnosti. Vrátiť trosky balóna Číne nemá Washington v úmysle, dodal Kirby.

„Ten balón patrí Číne, a nie Spojeným štátom,“ odpovedala na tlačovej konferencii hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning na otázku, či Peking požiadal Washington o vrátenie zvyškov balóna.

Čína tvrdí, že išlo o civilný objekt, ktorý používali na účely meteorologického výskumu. Do amerického vzdušného priestoru vstúpil vraj nedopatrením, pretože sa nedal riaditiť. Reakciu Spojených štátov označila Čína už skôr za prehnanú.

Kirby v pondelok zopakoval tvrdenie, že podľa USA balón sledoval citlivé vojenské objekty na území Spojených štátov. „Bol schopný sám manévrovať, zrýchliť, spomaliť a otočiť sa,“ vyhlásil Kirby. Čínu Kirby obvinil z hrubého narušenia amerického vzdušného priestoru a uviedol, že zostrelenie balóna bolo úplne v súlade s právami krajiny.

Pentagon už skôr uviedol, že sa balón pohyboval okrem iného nad Malmstromovou leteckou základňou v Montane, jednou z troch v USA, kde sa nachádzajú strategické rakety. Americký prezident Joe Biden chcel nechať balón zostreliť, už keď sa o ňom pred týždňom prvýkrát dozvedel.

Zástupcovia ministerstva obrany však vtedy tento krok neodporučili z obavy, že by trosky mohli byť nebezpečné pri dopade na zem.

Blinken odložil návštevu Číny

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken kvôli incidentu odložil plánovanú návštevu Pekingu, ktorú mal začať v nedeľu (12. 2). Kirby v pondelok vyhlásil, že incident poškodil vzájomné vzťahy oboch krajín.

„Teraz pre nás nie je vhodný čas na akékoľvek priame dvojstranné rokovania o širších diplomatických otázkach,“ povedal. Hovorca americkej diplomacie Ned Price uviedol, že Peking a Washington o prípadnom novom termíne Blinkenovej návštevy nerokovali.

Vysokopostavený americký generál zodpovedný za zostrelenie čínskeho balóna Glen VanHerck oznámil, že trosky balóna vyzdvihli z oblasti s rozlohou asi 1,5 krát 1,5 kilometra. VanHerck tiež uviedol, že balón bol asi 60 metrov vysoký a do americkej vzdušnej obrannej zóny prvýkrát vstúpil 28. januára severne od Aleutských ostrovov.

Oblasť pri pobreží Južnej Karolíny, kde balón zostrelili, americká pobrežná stráž uzavrela. Potopené časti balóna sa príslušníci pobrežnej stráže snažia lokalizovať pomocou nepilotovaných podmorských plavidiel.

„Vyzdvihli sme niektoré trosky z morskej hladiny. Počasie nám zatiaľ nedovolilo dôkladnejší podmorský prieskum, „povedal bezpečnostný hovorca Kirby. Zvyšky balóna, ktoré vyzdvihli budú podľa neho teraz analyzovať experti tajných služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet