Na hlavný obsah

Čína sa chváli ďalším klonom. Tri naklonované kravy produkujú veľké množstvo mlieka

Vedia vyprodukovať až 18 000 litrov mlieka ročne.

Koláž fotografií kravy.
Čína tvrdí, že úspešne naklonovala tri nadpriemerne produktívne „superkravy“. Foto: twitter/@BJNewsWorld/Koláž RTVS

Čínski vedci úspešne naklonovali tri takzvané superkravy, ktoré produkujú nadpriemerné množstvo mlieka. Tvrdia to čínske štátne médiá, podľa ktorých ide o prielom. Vďaka nemu sa Číne môže podariť zbaviť sa závislosti od importovaných plemien hovädzieho dobytka.

Tri teľatá sa narodili pred lunárnym Novým rokom 23. januára v autonómnej oblasti Ning-sia na severe krajiny. Vyšľachtili ich vedci zo Severozápadnej univerzity poľnohospodárskych a lesníckych vied a technológií. Informovali podľa spravodajského webu CNN čínske štátne médiá.

Naklonovali ich z mliečnych kráv holštajnského plemena, ktoré pochádzajú z Holandska. Vybrané kusy sú schopné vyprodukovať až 18 000 litrov mlieka ročne alebo 100 000 litrov mlieka za život. Uviedla to vedúca vedkyňa projektu Ťin Ja-pching s tým, že niektoré produktívne kravy sú identifikované až na konci života, čo sťažuje ich chov.

Toto množstvo, pre porovnanie podľa údajov amerického ministerstva pôdohospodárstva, predstavuje takmer 1,7-násobok množstva mlieka, ktoré priemerná krava v USA vyprodukovala v roku 2021.

Prvé z klonovaných čínskych teliat sa narodilo 30. decembra cisárskym rezom a vážilo 56,7 kilogramu. Oznámil to čínskemu vedecko-technologickému denníku predstaviteľ z mesta Wu-lin. Vedci vytvorili 120 klonovaných embryí z ušných buniek vysoko produktívnych kráv.

Až 70 percent čínskych dojníc sa podľa Global Times dováža zo zahraničia. „Máme v pláne v priebehu dvoch až troch rokov vybudovať stádo v množstve viac ako 1 000 superkráv ako pevný základ pre riešenie závislosti Číny od zámorských dojníc,“ povedala vedúca vedkyňa.

Pokrok v klonovaní zvierat

V mnohých krajinách, vrátane Spojených štátov, farmári množia klony s neklonovanými zvieratami, aby do genofondu dodali žiaduce vlastnosti, ako je vysoká produkcia mlieka alebo odolnosť proti chorobám, píše CNN.

V posledných rokoch však Čína s klonovaním zvierat výrazne pokročila. Minulý rok čínska spoločnosť zaoberajúca sa klonovaním zvierat vytvorila prvú klonovanú arktickú vlčicu na svete.

V januári 2023 zároveň predstavili prvého naklonovaného plnokrvného koňa. V krajine získal aj úradnú registráciu. Čierny kôň menom Čuang Čuang sa narodil v júni minulého roka a je klonom zvieraťa dovezeného z Nemecka. Za jeho vznikom stojí pekinské laboratórium Sinogene.

Pred šiestimi rokmi čínski vedci uviedli, že naklonovali hovädzí dobytok so zvýšenou odolnosťou proti tuberkulóze hovädzieho dobytka, ktorá tento druh zvierat v mnohých krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet