Na hlavný obsah

Čínski vedci predstavili prvého naklonovaného plnokrvného koňa v krajine

Získal aj úradnú registráciu.

Čínski vedci predstavili prvého naklonovaného plnokrvného koňa v krajine
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Čínski vedci vo štvrtok (12. 1.) predstavili prvého naklonovaného plnokrvného koňa, ktorý sa narodil v Číne a získal tu úradnú registráciu.

Klonovanie koňa by mohli znížiť ceny zvierat používaných v jazdectve a napomôcť k rozšíreniu tohto športu v ázijskej krajine, píše AFP. Klonovanie súťažných koní najmä z dôvodu vylepšenia genetických predpokladov sa už používa vo viacerých krajinách zhruba 20 rokov.

Čierny kôň menom Čuang Čuang sa narodil v júni náhradnej matke a je klonom zvieraťa dovezeného z Nemecka. Za jeho vznikom stojí pekinské laboratórium Sinogene.

„Hovoril som s (čínskymi) jazdcami, ktorí sa zúčastňujú na olympijských hrách. Všetci majú viac ako jedného koňa, zvyčajne dvoch alebo troch,“ povedal agentúre AFP generálny riaditeľ spoločnosti Sinogene Mi Ťi-tung.

Podotkol, že každý kôň stojí od niekoľkých miliónov do desiatich miliónov jüanov (asi 1,37 milióna eur). „Klonovanie môže pomôcť znížiť cenu reprodukcie a chovu koní,“ dodal.

Jazdecký šport, najmä parkurové skákanie, získavajú v Číne v posledných rokoch na popularite. Ďalší rozvoj ale brzdí nedostatok dobrých koní a malé pokroky v ich šľachtení. Klonovanie by mohlo viesť k zvýšeniu konkurencieschopnosti Číny v jazdectve a znížiť závislosť od nákladného dovozu koní.

Čínske spoločnosti zaoberajúce sa klonovaním zvierat dosiahli v posledných rokoch významný pokrok a v súčasnosti používajú tieto technológie pre ovce, kravy, ošípané, psy a mačky, píše AFP. Pred rokom 2020 sa do Číny dovážalo zhruba 2 500 koní ročne.

Prvý klonovaný kôň na svete uzrel svetlo sveta v Taliansku v roku 2003, nasledovali Spojené štáty, Argentína, Británia a Južná Kórea, píše server Global Times. Medzinárodná jazdecká federácia (FEI) povolila účasť klonov a ich potomkov v jazdeckých súťažiach v roku 2012.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet