Na hlavný obsah

Čoraz viac ľudí uvažuje odísť za vyššou mzdou do zahraničia

Odchádzajú však aj za kvalitnejším vzdelaním.

Čoraz viac ľudí uvažuje odísť za vyššou mzdou do zahraničia
Na ilustračnej snímke muž. Foto: RTVS

Platy na Slovensku rastú, no za tempom inflácie zďaleka nestíhajú. Čoraz viac ľudí preto uvažuje odísť za vyššou mzdou do zahraničia. Podľa ekonóma je udržať ľudí na slovenskom pracovnom trhu beh na dlhé trate.

Jeden z dôvodov, prečo je podľa portálu kariera.sk takmer 40 % Slovákov ochotných odísť za prácou do cudziny sú nízke platy. Napríklad záujemcovia o prácu v Trnavskom kraji očakávajú mesačnú mzdu takmer 1 300 eur, no zamestnávatelia im ponúkajú v priemere len 972 eur.

V bratislavskom kraji ľudia chcú zarábať v priemere 1 560 eur, firmy im ponúkajú zhruba 1 300 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď to porovnáme s okolitými krajinami EÚ, tak sme v platoch na úplnom konci toho rebríčka,“ uviedla Katarína Tešla, PR manažérka portálu Kariéra.sk.

V susednom Česku je priemerný plat v inzerátoch vyše 1 800 eur. Rakúšania ponúkajú v priemere takmer 2 500 eur. Nemecké ponuky v inzerátoch sa šplhajú k 3 000 eurám.

Zle nastavená ekonomika?

Podľa odborárov za nízke platy môže skôr zle nastavená ekonomika, s ktorou sa tridsať rokov nič nerobilo.

„Sme ekonomika, ktorá je nastavená na priemyselné odvetvia s nízkou pridanou hodnotou. Tým pádom s nižšou produktivitou práce. Skôr sme odkázaní na priame zahraničné investície, ktoré by nám mali generovať ďalšie pracovné miesta,“ doplnila Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR.

Podľa riaditeľa Inštitútu zamestnanosti Michala Páleníka z inštitútu zamestnanosti Slováci do zahraničia odchádzajú aj za kvalitnejším vzdelaním.

„Väčšina z nich tam ostane bývať, založia si tam rodiny a nevrátia sa na Slovensko. Ak odíde veľmi veľa vzdelaných ľudí, tak to má negatívne efekty na ekonomiku,“ informoval.

Slovákom v takmer všetkých sektoroch počas minulého roka rástli mzdy. Reálne si však za nemohli nakúpiť toľko ako v roku 2021. Inflácia sa na konci roka vyšplhala na vyše 15 %, pričom priemerná nominálna mzda vrástla o len zhruba 9 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko