Na hlavný obsah

Ďalšiu vlnu utečencov z Ukrajiny Slovensko zvládne, tvrdí Mikulec

Doteraz ich cez hranice SR prešlo viac ako 1,2 milióna.

Ďalšiu vlnu utečencov z Ukrajiny Slovensko zvládne, tvrdí Mikulec
Utečenci na slovensko-ukrajinskej hranici. Foto: TASR

Slovensko je pripravené v prípade ruskej ofenzívy na Ukrajine zvládnuť prílev ďalších utečencov. Vyhlásil to dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Doteraz prešlo cez slovensko-ukrajinské hranice viac ako 1,2 milióna ľudí. Vyše 100 000 z nich v SR požiadalo o dočasné útočisko.

Utečenecká vlna sa začala valiť na Slovensko už krátko po ruskom útoku. V prvej fáze ležala najväčšia ťarcha na neziskovom sektore. „Oveľa aktívnejšia než štát bola občianska spoločnosť. Naozaj veľké množstvo mimovládnych organizácií, neziskových, ako aj dobrovoľníci a dobrovoľníčky,“ priblížila Michaela Pobudová z občianskeho združenia Mareena.

„Touto cestou chcem poďakovať občanom Slovenskej republiky a všetkým organizáciám, ktoré naozaj participovali na tom, aby bol proces čo najľahší, napriek tomu, že sa zaznamenali mnohé problémy,“ uviedol Mikulec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do decembra minulého roka ľudia v SR prispeli na pomoc Ukrajine finančnými zbierkami v hodnote takmer 17 miliónov eur. Poskytli viac ako 11 ton humanitárnej pomoci a takmer 7 500 ton potravín. Podpora Ukrajincom sa rapídne zvyšovala koncom roka.

Prílev utečencov neutícha. Týždenne do SR prichádza približne 20 000 ľudí. Môže ich byť ešte viac, ak sa potvrdí, že Kremeľ chystá veľkú ofenzívu.

„Skúsenosti nám umožnile pripraviť sa naozaj oveľa lepšie. Máme vládou schválený kontingenčný plán, ktorý presne hovorí o scenároch podľa počtu prípadných odídencov, ktorí by prichádzali,“ dodal Mikulec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko