Na hlavný obsah

Darovanie nevyužitých stíhačiek Ukrajine nemusí byť také jednoduché

Podľa opozície na to odvolaná vláda nemá kompetencie.

Darovanie nevyužitých stíhačiek Ukrajine nemusí byť také jednoduché
Na snímke slovenská stíhačka MIG-29. Foto: TASR

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) sa chystá rokovať o odovzdaní stíhačiek Mig-29 Ukrajine. V súčasnosti uzemnené a slovenské nebo chráni spojenecká technika NATO.

Opozícia je presvedčená, že vláda v demisii už nemá mandát rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky. Teda aj o darovaní stíhačiek štátu, ktorý je vo vojnovom konflikte.

Preto zvoláva mimoriadnu schôdzu a žiada, aby parlament dôrazne pripomenul premiérovi jeho právomoci. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Slovensko má v súčasnosti jedenásť stíhačiek Mig-29. Od vypuknutia vojny na Ukrajine, z technických a bezpečnostných dôvodov, nelietajú, keďže ide o ruskú techniku.

Premiér prisľúbil stíhačky Zelenskému

Už rok sa preto debatuje, čo s nimi. Záujem prejavuje brániaca sa Ukrajina. Odvolaný premiér najnovšie prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že doma otvorí rokovania o tejto téme.

„Treba si uvedomiť, že tie stíhačky sú pre Slovensko nepoužiteľné. Akákoľvek pomoc, ktorú poskytneme Ukrajine, je v národnom záujme bezpečnosti Slovenska,“ uviedol.

Darovanie stíhačiek Ukrajine je správny krok, keďže slovenský východný sused ich dokáže ako jeden z mála servisovať. Tvrdí šéf brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS).

Nepochybuje, že odvolaná vláda môže stroje so súhlasom prezidentky Zuzany Čaputovej darovať. Podľa ústavy však kabinet, ktorému vyslovili nedôveru, nemá mandát rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky.

„Je to otázka to, či nevyužitú vojenskú techniku, ktorú máme v podstate ako šrot na letisku, posunieme niekam ďalej,“ dodal.

Opozícia darovanie stíhačiek kritizuje

Darovanie stíhačiek je protiústavné, odkazuje opozičná strana Smer-SD. „Vláda nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky ak je v dmeisii. Ani v prípade, že by jej dala súhlas prezidentka,“ uviedol predseda strany Robert Fico.

Expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) je rovnako presvedčený, že darovanie možné nie je. Predaj však zrejme áno. „Iné by to bolo, ak by došlo k predaju tretej strane. Takú právomoc asi vláda má. Rozhodnúť o darovaní strojov Ukrajine vláda dnes ani legálne nemôže, aj keby to posvätila pani prezidentka,“ skonštatoval.

Zásadná otázka zahraničnej politiky

Ústavný právnik Vincent Bujňák tvrdí, že odvolaná vláda nemôže posielať stíhačky na Ukrajinu. Hoci by s krokom súhlasila aj hlava štátu. Ústava stanovuje, čo môže kabinet, ktorému vyslovili nedôveru, robiť a čo nie.

„Jednoznačne by išlo o zásadnú otázku zahraničnej politiky, pokiaľ by to bol významný objem vojenskej pomoci,“ vysvetlil.

V tejto súvislosti by mohol zasiahnuť Ústavný súd SR a presne definovať, čo je a čo nie je zásadnou otázkou zahraničnej politiky. A teda či do tejto kategórie spadá odoslanie jedenástich stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu.

Opozícia napriek tomu už iniciovala mimoriadnu schôdzu a žiada, aby parlament pripomenul odvolanej vláde jej kompetencie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál