Na hlavný obsah

Zelenskyj v europarlamente poďakoval za podporu a vyzval na ďalšiu pomoc

Jeho prejav sprevádzali chvíle ticha aj plaču.

Zelenskyj v europarlamente poďakoval za podporu a vyzval na ďalšiu pomoc
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európske hodnoty zachráni iba naše víťazstvo. Tak znelo hlavné posolstvo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského europoslancom. Poďakoval sa im za podporu a vyzval na ďalšiu pomoc. Popri tej humanitárnej aj potrebu ďalších dodávok zbraní. Ukrajina sa totiž bráni pred najväčšou protieurópskou silou moderného sveta.

Poslanci Európskeho parlamentu privítali Zelenského v stoji a za hlasného potlesku. Samotný prejav ukrajinskej hlavy štátu sprevádzali chvíle ticha aj plaču.

Volodymyr Zelenskyj sa predstaviteľom 27 členských štátov Únie poďakoval za zásadovosť a energiu. Zachovanie európskych hodnôt však vyžaduje ďalšie kroky. Najmä aby Ukrajina vyhrala vojnu.

„Ruský režim nielenže nenávidí akúkoľvek sociálnu spravodlivosť a rozmanitosť, investuje do xenofóbie a snaží sa z nej urobiť súčasť normality na našom kontinente. Snaží sa z neľudskej reality tridsiatych a štyridsiatych rokov 20. storočia urobiť realitu súčasnosti,“ povedal ukrajinský prezident.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zelenského čaká aj rokovanie s prezidentmi a premiérmi. Očakáva sa, že budú hovoriť o vstupe krajiny na európsky vnútorný trh. Jeho cesta po Európe – od Londýna cez Paríž po Brusel – je podľa odborníkov historická.

Kľúčovosť európskej podpory v nasledujúcich týždňoch naznačujú aj silnejúce útoky ruskej armády po celej Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet