Na hlavný obsah

Dôchodky by po novom mohli rásť pomalšie. Opozičný Hlas-SD, ktorý návrh predkladal, avizuje riešenie

Do novely zákona sa dostali nové podmienky.

Dôchodky by po novom mohli rásť pomalšie. Opozičný Hlas-SD, ktorý návrh predkladal, avizuje riešenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dôchodky by po novom mali zrejme rásť pomalšie ako doteraz. Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Do novely zákona o sociálnom poistení sa dostali nové podmienky, a tie by mohli priniesť penzistom menej peňazí.

V roku 2024 namiesto 13,1 % o percentuálny bod menej. V roku 2025 namiesto 7,5 % – 7,2 %. Členovia RRZ porovnávali doterajší výpočet s najnovšou úpravou zákona.

„Tým, že sa navrhol prechod zo šiestich na deväť mesiacov, z ktorých sa počíta priemer výslednej valorizácie dôchodkov. Tým, že inflácia bude spomaľovať. Tak výsledná hodnota priemeru bude nižšia, a teda výsledné číslo bude nižšie,“ vysvetlil riaditeľ kancelárie RRZ Viktor Novysedlák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zmeniť rozhodujúce obdobie navrhovalo aj ministerstvo práce. Ekonóm Ľuboš Pavelka hovorí, že nový systém výpočtu dôchodkov uberie z penzií dovedna viac ako 120 miliónov eur ročne. „Sociálna poisťovňa (SP) ušetrí, zníži sa jej deficit. Pretože SP nestíha, nemá dostatočné príjmy na to, aby vyplácala dôchodky z vybraného poistného,“ objasnil.

Hlas-SD hovorí o predčasných záveroch

Podľa odhadov by dôchodca s priemerným starobným dôchodkom 578 eur mohol v budúcom roku mesačne prísť približne o šesť eur. „Myslíme si, že sa opomenula hlbšia odborná diskusia, akým spôsobom zlepšiť zachovávanie kúpnej sily dôchodcov,“ dodal Novysedlák.

„Tvrdenie, že dôchodcovia budú ukrátení je absolútne predčasné a nezodpovedá realite. Tento stav sa dá vyriešiť tak, že sa do zákona vloží jednoduché prechodné ustanovenie, že k 1. 1. 2024 budú dôchodky rásť, a to buď na základe polročnej alebo trištvrťročnej inflácie, bude to takto vyriešené,“ upozornil Erik Tomáš (nezaradený), poslanec NR SR, podpredseda strany Hlas-SD.

Opozičný Hlas-SD, ktorý návrh predkladal tvrdí, že zákon konzultovali s odborníkmi aj s ministerstvom práce. Podľa neho sa vývoj dôchodcovskej inflácie presne predpovedať nedá. „Treba upraviť zákon tak, aby bol od nového roka pre dôchodcov čo najlepší,“ povedal dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika